EnglishGreek

Ύπνωση και υπνοθεραπεία: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

 
 

Ύπνωση και υπνοθεραπεία: Αυτά που πρέπει να ξέρετε

Η υπνοθεραπεία είναι μια ενδιαφέρουσα συμπληρωματική μορφή θεραπείας που στην ουσία στηρίζεται σε τεχνικές χαλάρωσης. Είναι αποτελεσματική στο να βοηθά ορισμένους ανθρώπους να αντεπεξέρχονται και να χειρίζονται με επιτυχία διάφορα προβλήματα της ψυχικής και σωματικής τους υγείας.

Κατά την ύπνωση ο Υπνοθεραπευτής καλεί τον ασθενή να χαλαρώσει και να εστιάσει την προσοχή του στον εσωτερικό του κόσμο, να χρησιμοποιήσει τη φαντασία του για να τροποποιήσει τις αντιλήψεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Πρόκειται για μια ευχάριστη κατάσταση χαλάρωσης και εσωτερικής συγκέντρωσης. Ο Υπνοθεραπευτής υποβάλλει κάποια πράγματα στον ασθενή . Όμως ο πελάτης παραμένει ξύπνιος, ελέγχει τις σκέψεις και τις πράξεις του. Στην ουσία βρίσκει ανακούφιση και καταπράυνση, επειδή η προσοχή του αποσπάται και απομακρύνεται από αυτά που τον ενοχλούν, είτε πρόκειται για πόνο ή για άγχος.

Η ύπνωση είναι μια διαφοροποιημένη κατάσταση της συνείδησης.
Η κατάσταση αυτή προκαλείται τεχνητά, η προσοχή του ασθενή εστιάζεται σε κάτι συγκεκριμένο, όπως μια σκέψη, μια μνήμη ή ένα αίσθημα. Ο πελάτης προσπαθεί να αποκλείσει περισπασμούς που αποσπούν την προσοχή του από εκείνο στο οποίο συγκεντρώνεται, είναι πιο αποδεκτός σε εισηγήσεις και είναι πιο ανοικτός, λιγότερο κριτικός ή δύσπιστος. Ο Στόχος της ύπνωσης είναι να βοηθήσει τον πελάτη να καταλάβει καλύτερα το δικό του εαυτό και να κερδίσει περισσότερο έλεγχο της συμπεριφοράς του, των συναισθημάτων του και της σωματικής του κατάστασης.

Δεν έχει ακόμη γίνει πλήρως κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο η ύπνωση λειτουργεί ως θεραπευτικό όπλο.
Φαίνεται ότι πρόκειται για μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης κατά την οποία υπάρχει μια καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος δια μέσου νευρικών ωθήσεων, διαφόρων χημικών ουσιών και ορμονών. Όταν η ύπνωση γίνεται κάτω από σωστές συνθήκες από εκπαιδευμένο θεραπευτή, είναι ασφαλής και μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά μαζί με άλλες θεραπείες.

Η Υπνοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά για πολλές παθολογικές καταστάσεις: Ρύθμιση της πίεσης, έλεγχο του πόνου, αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολέμηση των μολύνσεων, για την ψωρίαση, το έκζεμα, το άσθμα, διακοπή του καπνίσματος και της βουλιμίας, αντιμετώπιση των ναυτιών και των εμετών λόγω χημειοθεραπείας. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τις φοβίες, το στρες, το άγχος, τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικής ύπνωσης.
Ο Υπνοθεραπευτής θα επιλέξει την πιο κατάλληλη ανάλογα με το πρόβλημα και τις προτιμήσεις του ασθενούς. Αρχικά ο ασθενής βοηθείται στο να χαλαρώσει και στη συνέχεια δια μέσου υποβολών ο Υπνοθεραπευτής προσπαθεί να οδηγήσει τον πελάτη στο να απαλλαγεί από ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Η μέθοδος της νοερής απεικόνισης.
Σε συνδυασμό με άλλες υποβολές, βοηθά τον πελάτη να μεταφερθεί νοητικά με τη χρήση της φαντασίας του, σε μια κατάσταση στην οποία επιθυμεί να φτάσει. Η μέθοδος αυτή είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που επιζητούνται.

Δεν είναι αλήθεια ότι κατά την ύπνωση ο πελάτης δεν έχει ελεύθερη βούληση και έλεγχο τω πράξεων του.
Η ύπνωση είναι μια κατάσταση της συνείδησης, με χαλάρωση, με ψηλή συγκέντρωση και εστιασμένη προσοχή.

Ο Υπνοθεραπευτής δεν ελέγχει τον πελάτη κατά την ύπνωση.
Ο πελάτης ελέγχει τον εαυτό του και στην ουσία κάνει την ύπνωση ο ίδιος στον εαυτό του. Ο Υπνοθεραπευτής τον οδηγεί και τον βοηθά να πετύχει τους στόχους της ύπνωσης. Ο πελάτης εισέρχεται σε ύπνωση μόνο εάν ο ίδιος το θελήσει και το πράξει. Μπορεί να εξέλθει από την ύπνωση όταν ο ίδιος το αποφασίσει. Δεν υπάρχει απώλεια συνείδησης κατά την ύπνωση. Επίσης δεν υπάρχει αμνησία μετά από την υπνοθεραπεία, εκτός από ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων.

Η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει πολλούς. Είναι πιο αποτελεσματική όταν ο πελάτης πιστεύει στην εν λόγω θεραπεία και όταν ο Υπνοθεραπευτής είναι καλά εκπαιδευμένος στη μέθοδο και κατανοεί καλά το πρόβλημα του πελάτη.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

 • Διακοπή καπνίσματος
 • Διαχείριση Στρες
 • Αγχώδεις διαταραχές
 • Διαταραχές ύπνου
 • Φοβίες – Ανασφάλειες
 • Ψυχοσωματικές διαταραχές
 • Χρόνιος Πόνος
 • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
 • Παχυσαρκία
 • Κεφαλαλγίες
 • Δερματολογικές παθήσεις που επηρεάζονται από ψυχολογικά αίτια
 • Προεγχειρητική προετοιμασία
 • Προετοιμασία ατόμων που  φοβούνται τις οδοντιατρικές  επεμβάσεις

The American Society of Clinical Hypnosis

Παρακαλώ μοιραστείτε, ποτέ δεν ξέρετε ποιου την ζωή μπορεί να αλλάξετε ….

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτηση σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας, όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτηκές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750

Τα πιο πάνω προγράμματα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την ψυχολογική, ιατρική ή ψυχιατρική θεραπεία αλλά να την συμπληρώσουν και να την ενισχύσουν.

Leave a reply

Your email address will not be published.