EnglishGreek

Τα τέσσερα συναισθήματα που μπορεί να οδηγήσουν στην αλλαγή της ζωής μας.

 
 

Τα συναισθήματα είναι οι πιο ισχυρές δυνάμεις μέσα μας. Κάτω από τη δύναμη των συναισθημάτων, τα ανθρώπινα όντα μπορούν να εκτελέσουν τις πιο ηρωικές (καθώς και βάρβαρες) πράξεις. Σε μεγάλο βαθμό, ο ίδιος ο πολιτισμός μπορεί να οριστεί ως η έξυπνη διοχέτευση του ανθρώπινου συναισθήματος. Τα συναισθήματα είναι καύσιμο και το μυαλό είναι ο πιλότος, που προωθούν από κοινού τα θέλω σας. Ποια συναισθήματα προκαλούν τους ανθρώπους να δράσουν; Υπάρχουν τέσσερα βασικά, το καθένα από μόνο του ή ένας συνδυασμός αυτών, μπορεί να προκαλέσει την πιο απίστευτη δραστικότητα. Την ημέρα που θα επιτρέψετε σε αυτά τα συναισθήματα  να τροφοδοτήσουν την επιθυμία σας είναι η μέρα που θα αλλάξετε τη ζωή σας.

1.      Η ΑΗΔΙΑ.
Αν και συνήθως την λέξη «αηδία» δεν την συνδέομαι με θετική ενέργεια. Και όμως, αν διοχετευτεί σωστά, η αηδία μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ατόμου. Το πρόσωπο που αισθάνεται αηδία έχει φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή. Αυτός ή αυτή είναι έτοιμοι να χτυπήσουν το χέρι και να πουν, “φτάνει πλέον”. «Δεν θέλω να ζω άλλο έτσι.» Ναι, το αίσθημα αηδίας είναι παραγωγικό όταν ένα άτομο λέει, «Φτάνει πια». Δεν υπάρχει τίποτα τόσο αποφασιστικό για αλλαγή στη ζωή μας όπως ένα συναίσθημα αηδίας που ανακατεύει τα έντερα και το στομάχι μας!

2.      Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Οι περισσότεροι από εμάς πρέπει να κολλήσουν  στον τοίχο για να πάρουν αποφάσεις. Και όταν φτάνουμε σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να ασχοληθούμε και με τα αντικρουόμενα συναισθήματα που έρχονται, καθώς θα έχουμε φτάσει σε ένα σταυροδρόμι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων μπορεί να δημιουργήσει κόμπους στο στομάχι ή να μας κρατήσει ξύπνιους στη μέση της νύχτας. Αλλάζοντας αποφάσεις στην ζωή μπορεί να παρομοιαστεί με εσωτερικό εμφύλιο πόλεμο. Αντικρουόμενες στρατιές συναισθημάτων, το καθένα με το δικό του οπλοστάσιο από λόγους, να μάχονται μεταξύ τους για την κυριαρχία του μυαλού μας. Δεν έχω πολλές συμβουλές για να σας δώσω για τη λήψη αποφάσεων, εκτός από αυτή: Ό, τι κι αν κάνετε, μην στρατοπεδεύετε εκεί για πολύ. Αποφασίστε. Είναι πολύ καλύτερο να πάρετε μια λανθασμένη απόφαση από το να μην πάρετε καθόλου. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να αντιμετωπίσουμε  την συναισθηματική αναταραχή μας και να ξεκαθαρίσουμε τα συναισθήματά μας.

3.      Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ.
Πώς μια επιθυμία έχει κέρδος; Δεν νομίζω ότι μπορώ να απαντήσω άμεσα σε αυτό γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι. Αλλά εγώ ξέρω δύο πράγματα σχετικά με την επιθυμία:

α. Προέρχεται από μέσα μας όχι από έξω.
β. Μπορεί να προκληθεί από εξωτερικές δυνάμεις.
Ως εκ τούτου, ψάχνοντας για την  καθαρή, ακατέργαστη επιθυμία, καλωσορίζουμε στη ζωή μας κάθε θετική εμπειρία. Μην ανεγείρετε ένα τοίχο για να σας προστατεύσει από τη  ζωή. Το ίδιο τείχος που σας κρατά από την απογοήτευσή, σας κρατά επίσης από το φως του ήλιου και από τον εμπλουτισμό εμπειριών. Αφήστε την ζωή να σας αγγίξει. Η επόμενη επαφή θα μπορούσε να είναι αυτή που θα αλλάξει τη ζωή σας.

4.      ΚΑΙ Η ΕΠΙΛΥΣΗ.
Η επίλυση λέει, «θα το κάνω.» Αυτές οι  λέξεις είναι από τις πιο ισχυρές. Θα το κάνω. Ένας Βρετανός πολιτικός, είχε πει κάποτε, «Τίποτα δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ανθρώπινη θέληση που θα ποντάρει ακόμη και την ύπαρξή του για να επιτύχει τον σκοπό του.» Με άλλα λόγια, όταν κάποιος αποφασίζει να «το κάνει ή να πεθάνει,» τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέτοια αποφασιστικότητα και βούληση, τότε τίποτα δεν μας σταματά. Κάποιος είπε κάποτε ‘Θα φτάσουμε εκεί ή θα πεθάνουμε προσπαθώντας.»
Νομίζω ότι ο καλύτερος ορισμός για την «επίλυση» που μπορούμε να δώσουμε είναι: «Αυτό που μέσα μας υπόσχεται στον εαυτό μας ότι ποτέ δεν θα τα παρατήσουμε.» Αυτό είναι!  Αυτός είναι ο καλύτερος ορισμός: υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΑΤΗΣΕΤΕ.

Χαράλαμπος Σολέας

Παρακαλώ μοιραστείτε, ποτέ δεν ξέρετε ποιου την ζωή μπορεί να αλλάξετε ….

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτηση σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας, όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτηκές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750