Τι είναι η Υπνοθεραπεία;

 
 

Ο όρος «ύπνωση» προέρχεται από την ελληνική λέξη hypnos, που σημαίνει «ύπνος.” Οι Υπνοθεραπευτές χρησιμοποιούν ασκήσεις που επιφέρουν βαθιά χαλάρωση και μια αλλαγμένη κατάσταση της συνείδησης, επίσης γνωστή ως έκσταση. Ένα άτομο σε μια βαθιά εστιασμένη κατάσταση έχει μια ασυνήθιστη ανταπόκριση σε μια ιδέα ή εικόνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένας υπνωτιστής μπορεί να ελέγξει το μυαλό του ατόμου και της ελεύθερης βούλησης του. Αντίθετα, η ύπνωση μπορεί να διδάξει πραγματικά τους ανθρώπους πώς να κυριαρχήσουν στις δικές τους καταστάσεις επίγνωσης. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να επηρεάσουν τις δικές τους σωματικές λειτουργίες και τις ψυχολογικές αντιδράσεις.

Ποια είναι η ιστορία της ύπνωσης;
Σε όλη την ιστορία, η κατάσταση έκστασης έχει χρησιμοποιηθεί από τους σαμάνους και τους αρχαίους λαούς σε τελετές και θρησκευτικές τελετές. Αλλά η ύπνωση, όπως την ξέρουμε σήμερα, σχετίζεται με την εργασία ενός αυστριακού γιατρό που ονομαζόταν Franz Anton Mesmer. Στα 1700, ο Mesmer πίστευε ότι οι ασθένειες προκλήθηκαν από τα μαγνητικά υγρά στο σώμα του ασθενούς που είχαν βγει εκτός ισορροπίας. Συνήθιζε να χρησιμοποιεί μαγνήτες και άλλες υπνωτικές τεχνικές (η λέξη “Μεσμερισμός” προέρχεται από το όνομα του) για τη θεραπεία ατόμων. Αλλά η ιατρική κοινότητα δεν πείστηκε. Ο Mesmer κατηγορήθηκε για απάτη, καθώς οι τεχνικές του κλήθηκαν αντιεπιστημονικές.
Η υπνοθεραπεία ανέκτησε την δημοτικότητα στα μέσα της δεκαετίας του 1900, λόγω του Milton H. Erickson (1901 – 1980), ένα επιτυχημένο ψυχίατρο που χρησιμοποιούσε την ύπνωση στην εργασία του. Το 1958, τόσο ο American Medical Association και ο American Psychological Association αναγνωρίζουν την υπνοθεραπεία ως έγκυρη ιατρική διαδικασία. Από το 1995, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH) συνιστά την υπνοθεραπεία ως θεραπεία για το χρόνιο πόνο.
Άλλες καταστάσεις για τις οποίες η υπνοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά περιλαμβάνουν το άγχος και τους εθισμούς. (Βλέπε: “Τι ασθένειες ή παθήσεις ανταποκρίνονται καλά στην υπνοθεραπεία, ποιο κάτω”)

Πώς λειτουργεί η ύπνωση;
Όταν κάτι συμβαίνει σε μας, θα το θυμόμαστε και θα μάθουμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ως απάντηση για το τι συνέβη. Κάθε φορά που κάτι παρόμοιο θα συμβαίνει, οι σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις μας, που συνδέονται με εκείνη τη μνήμη επαναλαμβάνονται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι αντιδράσεις είναι ανθυγιεινές. Σε ορισμένες μορφές της υπνοθεραπείας, ένας εκπαιδευμένος θεραπευτής σας καθοδηγεί για να θυμηθείτε το περιστατικό που οδήγησε στην πρώτη αντίδραση, θα διαχωρίσει τη μνήμη από τη μαθημένη συμπεριφορά, και θα γίνει αντικατάσταση των ανθυγιεινών συμπεριφορών με νέες, υγιέστερες.
Κατά τη διάρκεια της ύπνωσης, το σώμα σας χαλαρώνει και οι σκέψεις σας γίνονται πιο εστιασμένες. Όπως και άλλες τεχνικές χαλάρωσης, η ύπνωση μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό, και αλλάζει ορισμένα είδη δραστηριότητας των εγκεφαλικών κυμάτων. Σε αυτή την χαλαρή κατάσταση, θα νιώσετε άνετα σωματικά, πλήρως ξύπνιοι νοητικά και εξαιρετικά ανταποκρήσιμοι σε ιδέες και υποβολές. Το συνειδητό μυαλό σας θα είναι λιγότερο σε εγρήγορση και το υποσυνείδητο μυαλό στους περισσότερους ανθρώπους ποιο εστιασμένο. Φυσικά μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται καλύτερα στην ύπνωση από άλλους.

Υπάρχουν διάφορα στάδια σε μια συνεδρία ύπνωσης:
• Επαναπροσδιορισμός του προβλήματος.
• Κατάσταση χαλάρωσης, απορρόφησης (βαθιά ενασχόληση με τις λέξεις ή τις εικόνες που παρουσιάζονται από τον Υπνοθεραπευτή)
• Αποσύνδεση (παράκαμψη τις κριτικής ικανότητας)
• Ανταπόκριση (σύμφωνα με τις υποδείξεις του Υπνοθεραπευτή)
• Επιστροφή στην συνηθισμένη συνειδησιακή κατάσταση.
• Συζήτηση σχετικά με την εμπειρία

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε ένα Υπνοθεραπευτή;
Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, θα συζητηθεί το ιατρικό ιστορικό σας και τι σας έφερε κοντά του. Ο Υπνοθεραπευτής μπορεί να σας εξηγήσει τι είναι η ύπνωση και πώς λειτουργεί. Στη συνέχεια, θα σας κατευθύνει μέσω τεχνικών χαλάρωσης, χρησιμοποιώντας μια σειρά από νοητικές εικόνες και τις προτάσεις (υποβολές) που προορίζονται να αλλάξουν τις συμπεριφορές και να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχουν κρίσεις πανικού μπορεί να τους δοθεί η πρόταση ότι στο μέλλον, θα είναι σε θέση να χαλαρώνουν όποτε θέλουν. Ο Υπνοθεραπευτής θα σας διδάξει επίσης τα βασικά της αυτό- ύπνωσης και ίσως να σας δώσει μια ηχογραφημένη συνεδρία για χρήση στο σπίτι, έτσι ώστε να μπορείτε να ενισχύσετε ότι μάθατε κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Πόσες θεραπείες θα χρειαστώ;
Κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου μία ώρα, και οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να βλέπουν αποτελέσματα μέσα σε 4 – 10 συνεδρίες. Στην συνέχεια ο Υπνοθεραπευτής σας θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί την πρόοδό σας με την πάροδο του χρόνου. Τα παιδιά (ηλικίας 9-12) είναι εύκολα υπνωτισμένοι και μπορεί να έχουν αποτελέσματα μετά από μόνο 1-2 επισκέψεις.

Τι ασθένειες ή παθήσεις ανταποκρίνονται καλά στην ύπνωση;
Η ύπνωση έχει χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά σε μια ποικιλία από ασθένειες ή παθήσεις- από τα δωμάτια έκτακτης ανάγκης, για οδοντιατρικές υπηρεσίες και σε εξωτερικά ιατρεία. Κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η ύπνωση μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την αύξηση της χαλάρωσης, να μειώσει το άγχος, και να διευκολύνει τον πόνο και τα συναισθήματα του άγχους.
Η υπνοθεραπεία μπορεί να μειώσει τον φόβο και το άγχος που μερικοί άνθρωποι αισθάνονται πριν από ιατρικές ή οδοντιατρικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, οι μελέτες δείχνουν ότι η οδοντιατρικοί ασθενείς που υποβλήθηκαν σε ύπνωση είχαν σημαντικά υψηλότερο όριο για τον πόνο σε σχέση με όσους δεν είχαν υπνωτιστεί. Η ύπνωση μπορεί επίσης να βελτιώσει το χρόνο ανάρρωσης και να μειώσει το άγχος και τον πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση. Κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με εγκαύματα δείχνουν ότι η ύπνωση μειώνει τον πόνο (αρκετό για να αντικαταστήσει το φάρμακο πόνου) και επιταχύνει την επούλωση. Σε γενικές γραμμές, οι κλινικές μελέτες δείχνουν ότι η χρήση της ύπνωσης μπορεί να μειώσει την ανάγκη σας για φαρμακευτική αγωγή, να βελτιώσει την ψυχική και σωματική σας κατάσταση και να μειώσει το χρόνο που χρειάζεστε για να ανακάμψετε. Οι Οδοντίατροι επίσης χρησιμοποιούν την υπνοθεραπεία για τον έλεγχο του πόνου και της αιμορραγίας.
Ένας υπνωτιστής μπορεί να σας διδάξει δεξιότητες αυτό – βελτίωσης. Για παράδειγμα, κάποιος με αρθρίτιδα μπορεί να μάθει να χαμηλώνει τον πόνο, όπως την ένταση σε ένα ραδιόφωνο. Η υπνοθεραπεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά για να βοηθήσει στη διαχείριση χρόνιων ασθενειών. Η αυτό- ύπνωση μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση του ελέγχου, η οποία είναι συχνά ανύπαρκτη, όταν κάποιος έχει μια χρόνια ασθένεια.
Κλινικές μελέτες σε παιδιά σε κέντρα θεραπείας έκτακτης ανάγκης δείχνουν ότι η υπνοθεραπεία μειώνει το φόβο, το άγχος και την δυσφορία.

Άλλα προβλήματα ή συνθήκες που μπορεί να ανταποκριθουν θετικά στην Υπνοθεραπεία  συμπληρωματικά τις ιατρικής, ψυχιατρικής ή ψυχολογικής θεραπείας περιλαμβάνουν:
• Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
• Οι πονοκέφαλοι έντασης
• Η αλωπεκία
• Το άσθμα
• Φοβίες
• Αϋπνία
• Εξαρτήσεις
• Ενούρηση
• Ινομυαλγία
• Ανησυχίες
• Εργασίας και απόδοσης
• Διαταραχές του δέρματος [όπως ακμή, ψωρίαση, και έκζεμα (ατοπική δερματίτιδα)]
• Άγχος
• Εμβοές (βούισμα στα αυτιά)
• Πόνος που σχετίζετε με καρκίνο
• Η απώλεια βάρους
• Διατροφικές διαταραχές
• Κονδυλώματα
• Δυσπεψία

Υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με την υπνοθεραπεία;
Πριν από την επίσκεψη σας σε ένα Υπνοθεραπευτή, θα πρέπει να έχετε μια διάγνωση από το γιατρό σας για να γνωρίζει τι πρέπει να αντιμετωπίσετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο αν η κατάστασή σας είναι ψυχολογική (για παράδειγμα, μια φοβία ή άγχος).

Πηγή: University of Maryland School of Medicine
http://umm.edu

Παρακαλώ μοιραστείτε, ποτέ δεν ξέρετε ποιου την ζωή μπορεί να αλλάξετε ….

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτηση σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας, όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτηκές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750