Αρνητική στάση: Η αίτια, οι συνέπειες και πως θεραπεύεται.

 
 

Αρνητική στάση: Η αίτια, οι συνέπειες και πως θεραπεύεται.
7 του Ιανουαρίου, 2015 Από: Χαράλαμπο Σολέα

Τα αίτια της αρνητικής στάσης.
1. Οι περιοριστικές πεποιθήσεις. Η κύρια αιτία της αρνητικής στάσης είναι οι λάθος πεποιθήσεις για τη ζωή ή για ορισμένες πτυχές της. Βλέπετε τη ζωή μέσα από τις πεποιθήσεις σας και αν οι πεποιθήσεις σας είναι αρνητικές, θα βλέπετε την ζωή σας ως δυσάρεστη ή εντελώς χωρίς σκοπό.

Για να αλλάξετε αυτή την στάση θα πρέπει να αλλάξετε τις πεποιθήσεις σας. Διαβάστε αυτό το άρθρο σχετικά με το NLP για το πώς να αλλάξετε τις πεποιθήσεις σας.

2. Αρνητική οικογένεια / φίλοι. Φαίνεται ότι οι φίλοι και η οικογένειά σας, επηρεάζουν το πώς νιώθετε και εάν η οικογένειά σας είναι αρνητική, προκαλείτε μια αρνητική στάση. Αυτό, ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι έτσι, γιατί μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε πώς θέλετε να αισθάνεστε. Ξέρω ότι αυτό μπορεί να φαίνεται εξωπραγματικό σε αυτούς που το ακούνε για πρώτη φορά, αλλά εσείς και μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε πώς να αντιδράσετε σε κάτι που συμβαίνει σε σας.

Δεν χρειάζεται να εκνευρίζεστε όταν κάποιος προσπαθεί να σας αναστατώσει. Μπορείτε να επιλέξετε να παραμείνετε ήρεμοι ή ακόμη και να είστε ευτυχισμένοι. Αν επιτρέπετε στους άλλους να αποφασίσουν εκείνοι το πώς θα πρέπει εσείς να αισθάνεστε, θα τους επιτρέψετε να έχουν τον έλεγχο σε σας.
Έχετε πάντα επιλογές. Εάν η οικογένειά σας είναι αρνητική, για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε να ζήσετε μακριά από αυτούς ή τουλάχιστον να τους βλέπετε λιγότερο συχνά. Εάν οι φίλοι σας είναι αρνητικοί, μπορείτε απλά να αρνηθείτε να είστε μαζί τους. Αυτό σίγουρα θα είναι επωφελής για σας, διότι κανείς δεν θα ενισχύει τις αρνητικές πεποιθήσεις σας και έτσι να προκαλείται η αρνητική στάση σας.

Να θυμάστε, ωστόσο, ότι θα προσελκύσετε νέους φίλους και λόγω του ότι θα έχετε τη δύναμη θα προσελκύσετε καλύτερους από αυτούς που ήδη έχετε.

3. Αρνητικό περιβάλλον. Εάν δεν βλέπετε τη σχέση ανάμεσα στις σκέψεις σας και το περιβάλλον που βρίσκεστε, δεν είναι τότε έκπληξη το ότι δεν έχετε καμία δύναμη για να το αλλάξετε. Έτσι, αν νομίζετε ότι είστε ανίσχυροι να επηρεάσετε το περιβάλλον σας και το περιβάλλον σας είναι αρνητικό, αυτό θα προκαλεί την αρνητική στάση σας.

Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να κατανοήσετε ότι οι σκέψεις σας σας οδήγησαν σε αυτό το περιβάλλον και δεν ήταν απλά από ατύχημα. Έτσι για να αλλάξει το αρνητικό περιβάλλον σας θα πρέπει να αλλάξετε τις σκέψεις σας, το οποίο περιγράφετε περαιτέρω σε άλλα άρθρα.

4. Ανικανοποίητες περιστάσεις στην ζωή. Αν βρείτε τον εαυτό σας να διαμαρτύρεται για το πόσο δυστυχισμένοι είσαστε, αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που έχετε τόση αρνητική στάση. Μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή να το κατανοήσετε και να το αποδεχτείτε αυτό, αλλά όσο πιο γρήγορα το κάνετε, τόσο πιο γρήγορα θα είστε σε θέση να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο. Έτσι, για να αλλάξετε την ζωή σας, θα πρέπει να σταματήσετε να διαμαρτύρεστε και να αρχίσετε να εργάζεστε για την βελτίωση της ζωής σας.

Οι συνέπειες της αρνητικής στάσης
1. Η αρνητική στάση μικραίνει τη ζωή σας.
Όσο πιο συχνά θυμώνετε, αναστατώνεστε ή απογοητεύεστε, λιγότερες ημέρες θα έχετε για να ζήσετε. Ξέρω ότι αυτό είναι ακραίο, αλλά έτσι ακριβώς είναι. Συντομεύετε την ζωής σας κάθε φορά που αφήνετε τα αρνητικά συναισθήματα να σας επηρεάζουν.

2. Δημιουργεί δυσάρεστο μέλλον
Οι παρούσες ενέργειές σας καθορίζουν το μέλλον σας. Αν συνεχώς γκρινιάζετε και είστε δυσαρεστημένοι με τις περιστάσεις σας, στο μέλλον είναι σίγουρο ότι θα συναντηθείτε με περισσότερα από τα πράγματα που είστε δυσαρεστημένοι. Όσο περισσότερο διαμαρτύρεστε, τόσο περισσότερα πράγματα θα βρείτε για να διαμαρτύρεστε.

3. Η αρνητική στάση βλάπτει τους άλλους.
Η αρνητική διάθεση σας επηρεάζει τους ανθρώπους γύρω σας. Ποτέ δεν θα πρέπει να κάνετε τους άλλους να νιώθουν άσχημα γιατί με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλλετε όχι μόνο στη δική σας δυστυχία, αλλά και στην δυστυχία των άλλων, επίσης.

4. Η αρνητική στάση παράγει αρνητικά αποτελέσματα.
Κάθε αιτία έχει ένα αποτέλεσμα και έτσι η αρνητική στάση σας (αιτία) παράγει αρνητικές συγκυρίες. Οι άνθρωποι συνήθως δεν το πιστεύουν αυτό, αλλά έτσι είναι. οι σκέψεις σας προκαλούν τις περιστάσεις σας.
Πώς να αλλάξετε την αρνητική σας στάση.

Είναι δυνατόν να αλλάξει η αρνητική στάση, αλλά αυτό δεν είναι εύκολο. Εάν έχετε ζήσει τη ζωή σας βλέποντας μόνο σκούρα χρώματα, δεν μπορείτε να το αλλάξετε αυτό σε μια μέρα. Ωστόσο, με τη λήψη μικρών και συνεπή βημάτων, θα γίνετε σταδιακά ένα ευτυχισμένο άτομο.

Ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξετε την ψυχική σας κατάσταση είναι η κατανόηση του αποτελέσματος της αρνητικότητας. Διαβάστε προσεκτικά τις συνέπειες της αρνητικής στάσης και θα σας χρησιμεύσουν ως υπενθυμίσεις όταν η διάθεσή σας αρχίζει να πηγαίνει προς τα κάτω. Σκεφτείτε το δύο φορές πριν αναστατωθείτε, θυμώσετε ή νιώσετε θλίψη. Και ναι, μπορείτε να αλλάξετε την διάθεση σας και μπορείτε να την αλλάξετε με απλή επικέντρωση στις καλές πτυχές της ζωής σας ή να φαντάζεστε κάτι θετικό. Δεν είστε στο έλεος των διαφόρων αρνητικών συναισθημάτων που νιώθετε. Μπορείτε να ελέγξετε το πώς αισθάνεστε.

Μόλις εντοπίσετε μια αρνητική πτυχή μιας κατάστασης, δοκιμάστε να βρείτε μια θετική πτυχή αυτής της κατάστασης. Για παράδειγμα, αν κοιμηθήκατε περισσότερο, αντί να αρχίσετε να σκέπτεστε ότι θα αργήσετε για την εργασία σας, προσπαθήστε να βρείτε κάτι θετικό που κερδίσατε από τον υπερβολικό ύπνο. Μπορεί να συνειδητοποιήσετε ότι η αποδοτικότητά σας θα αυξηθεί σημαντικά λόγω των επιπλέον ωρών του ύπνου ή ότι το σώμα σας χρειαζόταν την περισσότερη ξεκούραση για να αναζωογονηθεί. Έτσι, πάντα να εξετάζετε τις θετικές πτυχές της κάθε κατάστασης που θα βρίσκετε τον εαυτό σας.
Αυτή είναι μια τεχνική του NLP (Νεύρο Γλωσσικός Προγραμματισμός) που ονομάζετε Reframing (επαναπροσδιορισμός)

Θα πρέπει να προσπαθήσετε να καταλάβετε τι προκαλεί την αρνητική στάση σας. Θα μπορούσε να είναι ότι ζείτε με ένα πρόσωπο που καταστρέφει συνεχώς τη διάθεσή σας ή μπορεί επίσης να είναι κάτι που έχει να κάνει με το παρελθόν σας. Ίσως κάτι συνέβη σε σας που σας έκανε να αναστατωθείτε και δεν έχετε ποτέ ανακάμψει από αυτό το περιστατικό. Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι το περιστατικό έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί και δεν πρέπει να ζείτε στη σκιά του. Το παρελθόν σας μπορεί να έχει επίδραση στο παρών σας μόνο αν το αφήσετε. Θυμηθείτε, ολόκληρη η δύναμή σας είναι στην παρούσα στιγμή.
Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει το Life Coaching (Συμβουλευτική Ζωής)

Η Θετική σκέψη μερικές φορές δεν είναι αρκετή. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε την αιτία της αρνητικής στάσης σας, θα καλύψετε μόνο αυτή τη στάση με θετικά λόγια που δεν θα κάνουν κανένα καλό για σας. Έτσι, προσπαθήστε να βρείτε την αιτία της και αυτό θα σας επιτρέψει να αλλάξετε την αρνητική στάση σας. Μια τεχνική που χρησιμοποιούμε για να βρούμε τις αιτίες είναι η Υπνοανάλυση που μας επιτρέπει να απελευθερώσουμε τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος.

Η αρνητική στάση δεν κάνει κανένα καλό σε σας ή στους άλλους. Όσο πιο γρήγορα αρχίσετε να αλλάζετε, τόσο πιο γρήγορα θα παρατηρήσετε τα οφέλη.

Αρχίζοντας την θεραπεία σας θα παρατηρήσετε τις ευκαιρίες που σας ανοίγονται παντού. Θα αρχίσετε να βλέπετε τον κόσμο ως γεμάτο ευτυχία, δυνατότητες και ευκαιρίες.

Από τώρα και στο εξής, αρχίστε να φυτεύετε σπόρους χαράς, αγάπης και ευτυχίας. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο σας προς την επιτυχία σε ότι κάνετε.

Χαράλαμπος Σολέας

Παρακαλώ μοιραστείτε, ποτέ δεν ξέρετε ποιου την ζωή μπορεί να αλλάξετε ….

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτηση σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας, όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτηκές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750