Coaching και Υπνοθεραπεία για Εφήβους.

 
 

Τα χρόνια της εφηβείας είναι μια πρόκληση για όλους. Δεν είναι πλέον παιδιά, δεν είναι αρκετά ενήλικες, αυτή είναι η στιγμή για πολλούς να αρχίσουν πραγματικά να εξερευνούν τι θέλουν να κάνουν με τη ζωή τους, τι είναι σημαντικό για αυτούς, και ποιες είναι οι αξίες τους. Αυτή μπορεί να είναι μια συναρπαστική στιγμή της ζωής τους αλλά και μπορεί να είναι και εξαιρετικά αγχωτική, ειδικά δεδομένου ότι οι έφηβοι δεν έχουν την εμπειρία, τις ικανότητες ή την ωριμότητα να χειριστούν τις αποφάσεις που αρχίζουν να κάνουν για τον εαυτό τους. Οι προκλήσεις συνεχώς μεγαλώνουν, πέρα από την δική τους επιθυμία για ανεξαρτησία, υπάρχει και η ανάγκη να ακολουθούν τις προσδοκίες των ατόμων εξουσίας στην ζωή τους, όπως οι γονείς και οι δάσκαλοί τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσω πώς η Υπνοθεραπεία και το Coaching συμπληρωματικά μπορούν να βοηθήσουν τους εφήβους και τις οικογένειές τους για θέματα που ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία τους, με έμφαση από το γυμνάσιο, μέχρι και το τέλος των σχολικών χρόνων.

Παρουσιαζόμενα Θέματα:
Ένας έφηβος θα έρθει να δει ένα Υπνοθεραπευτή για πολλούς από τους ίδιους λόγους που και οι ενήλικες θα έρχονταν. Μερικές από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις που έχω εργαστεί περιλαμβάνουν την αυτοπεποίθηση, την απόδοση (σχολικές και εξωσχολικές), απώλεια βάρους, άγχος, φόβους και ανασφάλειες και εκφοβισμό. Η ύπνωση είναι ένα μεγάλο εργαλείο για να βοηθήσει τους εφήβους και τις οικογένειές τους με τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, να αντιμετωπίσουν το άγχος, να αρχίσουν να οραματίζονται το μέλλον, και να ορίσουν εφικτούς στόχους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τους νέους να αναπτύξουν ένα αίσθημα εμπιστοσύνης προς τον εαυτό τους και αυτοεκτίμησης για να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν τα δύσκολα εφηβικά τους χρόνια.

Προκλήσεις και ανταμοιβές:
Κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων, οι νέοι βιώνουν μια ευκαιρία να αρχίσουν να σκέπτονται για τον εαυτό τους, καθώς αρχίζουν να αναπτύσσουν τη δική τους αίσθηση του εαυτού και της ταυτότητας τους. Θα αρχίσουν να αναπτύσσουν τα δικά τους συστήματα πεποιθήσεων, τις δικές τους αξίες, μερικές φορές ακόμη και τις δικές τους θρησκευτικές ή πνευματικές φιλοσοφίες. Αυτά συχνά υιοθετούνται ανάλογα με την ανατροφή τους, και μπορεί συχνά να ευθυγραμμιστούν με τις γονικές πεποιθήσεις, αξίες και φιλοσοφίες, αλλά όχι πάντα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική σύγκρουση στους έφηβους η οποία μπορεί να εκδηλωθεί με θυμό προς τους γονείς μαζί με ενοχή λόγω αμφισβητήσεις τις ανατροφής τους. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εξωτερικές συγκρούσεις σε μη αποδεκτά όρια μέσα στο σπίτι ή την κοινωνική δομή, οι οποίες συγκρούσεις να έχουν συνέπειες, όπως τιμωρία στο σπίτι ή την αποβολή από το σχολείο.
Για κάποιους εφήβους, αυτή η φάση στη ζωή τους είναι η πρώτη φορά που έχουν πραγματικά αρχίσει να σκέπτονται τι θέλουν να κάνουν με τη ζωή τους, οι οποίες σκέψεις μερικές φορές τους κάνουν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που θέλουν είναι διαφορετικό από ότι οι γονείς τους θέλουν ή περιμένουν από αυτούς. Από εκπαιδευτικές προσδοκίες, εξωσχολικές δραστηριότητες, μελλοντική επιλογή σταδιοδρομίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητα φύλου, οι έφηβοι έχουν πολλά πράγματα να καταλάβουν για τον εαυτό τους, τα οποία μπορεί να είναι αγχωτικά και συντριπτικά για αυτούς.
Σε αυτή την φάση της ζωής τους, οι έφηβοι αποκτούν σταδιακά την επίγνωση του γεγονότος ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες πέρα από το εδώ και τώρα. Στο σχολείο, στους βαθμούς και θα μετράνε προς την ικανότητά τους να μπουν στο πανεπιστήμιο της επιλογής τους. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες που επιλέγουν επίσης θα τους επηρεάσουν μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι συχνά αναπτύσσουν την κοινωνική τους κατάσταση με βάση αυτές τις δραστηριότητες. Για μερικούς, το μέλλον φαίνεται μεγάλο και ακατανόητο, αδύνατο να επιτευχθεί και ως εκ τούτου τρομακτικό, κάτι που πρέπει να αγνοηθεί ή να απορριφθεί.
Εν μέσω όλων αυτών των προκλήσεων και πιέσεων, είναι ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο της κοινωνικής δομής ο έφηβος να μένει και να φαίνετε άνετος, να μοιάζει σαν να έχει τα πάντα υπό έλεγχο, όταν κάτω από την επιφάνεια, είναι κάτω από μεγάλη πίεση που κάνεις δεν καταλαβαίνει.

Αν και υπάρχουν πολλές προκλήσεις η Συμβουλευτική εργασία με εφήβους, υπάρχει μια πολύ μεγάλη επιβράβευση που είναι πολύ ικανοποιητική και ευχάριστη! Η αλήθεια είναι ότι όταν ο θεραπευτής έχει κάνει τη διαφορά στη ζωή ενός εφήβου, μπορεί αυτό να έχει αντίκτυπο στις μελλοντικές σχέσεις, την εκπαίδευσή και την καριέρα του. Ο θεραπευτής θα βοηθήσει έναν έφηβο να πάρει το «δρόμο προς την επιτυχία” νωρίς στη ζωή του, να κάνει καλές, υγιεινές επιλογές πριν ακόμα αρχίσει να κάνει πραγματικά επιζήμιες επιλογές. Η επιτυχής εργασία με αυτήν την ηλικιακή ομάδα θα μπορούσε να τους βοηθήσει να αναπτύξουν υγιείς σχέσεις, να μάθουν να διαχειρίζονται το στρες και το άγχος, έτσι ώστε να μπορέσουν να πετύχουν στο σχολείο και το πανεπιστήμιο, την πρόληψη της χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ και τελικά να τους βοηθήσει να είναι υγιείς συναισθηματικά ως ενήλικες.

Ειδικά Θέματα κατά την εργασία με εφήβους.
Η διαχείριση των προσδοκιών του πελάτη και των γονέων: Είναι σημαντικό να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ των προσδοκιών των στόχων των γονέων και των στόχων του πελάτη. Οι γονείς μπορεί να στείλουν τον έφηβο για ύπνωση για να διαχειριστεί μια συμπεριφορά που ο έφηβος δεν έχει την επιθυμία να αλλάξει. Σε περιπτώσεις όπως αυτή, ο Υπνοθεραπευτής θα εργαστεί με τον έφηβο για την επιτυχία κάποιων στόχων για τον εαυτό του, οι οποίοι συχνά θα συγκρούονται με τους στόχους των γονέων. Ένα παράδειγμα είναι να τους βοηθήσουμε να βελτιωθούν σε ένα από τα χόμπι τους ή μια εξωσχολική δραστηριότητα (στόχος τους), το οποίο έρχεται σε σύγκρουση με τον στόχο των γονέων που είναι η βελτίωση της σχολικής επίδοσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο Υπνοθεραπευτής μπορεί να αρχίσει την εργασία του σε ευρύτερους στόχους, όπως η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση και στη συνέχεια να τους δείξουμε πώς η σχολική εργασία τους ή η συμπεριφορά τους θα βελτιωθεί λόγω του ότι έχουν καλύτερη αυτοεκτίμηση.
Εκτός από τη συνεργασία με τον έφηβο να αναπτύξει συναισθηματική επένδυση δουλεύοντας σε στόχους που είναι σημαντικοί για αυτόν, είναι πολύτιμο να βεβαιωθούμε ως θεραπευτές ότι κατά κάποιο τρόπο έχουν επενδύσει σε αυτούς και οι γονείς, να υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον για την επιτυχία τους.

Είναι ζωτικής σημασίας να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης τόσο με τον έφηβο όσο και με τους γονείς. Αυτό θα περιλαμβάνει συνήθως αλληλεπιδράσεις χωριστά αλλά και μαζί. Εγώ συνήθως ξεκινώ αυτή τη διαδικασία με τους γονείς, κανονίζοντας μια συνάντηση μαζί τους ή από το τηλέφωνο για επεξήγηση του προβλήματος από την δική τους πλευρά. Θα τους εξηγήσω να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι όταν έρχονται στο γραφείο μου θα κατά την έναρξη κάθε συνεδρίας θα είναι μαζί με τον έφηβο και στη συνέχεια θα ζητήσω από τους γονείς να εγκαταλείψουν το γραφείο και θα ολοκληρωθεί η συνεδρία με τον έφηβο. Όταν έρχονται στο γραφείο, κοιτάζω τον έφηβο στα μάτια και τους λέω το ίδιο πράγμα. Μόλις ο έφηβος και εγώ είμαστε μόνοι μας, θα ελέγξω τις πληροφορίες που οι γονείς έδωσαν για ακρίβεια, θα ρωτήσω αν υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες που θα ήθελε να μοιραστεί και θα αναπτύξω μια σχέση με τον έφηβο ξεχωριστή από τους γονείς. Οι έφηβοι δεν έχουν συνηθίσει να έχουν στενές σχέσεις με τους ενήλικες. Από τη στιγμή που συνειδητοποιούν ότι ο Υπνοθεραπευτής είναι διατεθειμένος να τους συναντήσει στο επίπεδο τους και θέλει να ακούσει την δική τους πλευρά της ιστορίας, αυτή η εμπιστοσύνη αρχίζει να αναπτύσσεται.

Πάντα εξηγώ στους εφήβους πως οι συνεδρίες μας είναι εμπιστευτικές, αλλά ότι θα πρέπει να αναφέρω την πρόοδο στους γονείς τους. Θα τους αφήσω να γνωρίζουν ότι θα αποφασίζουμε από κοινού τι θα ήθελαν να μοιραστώ με τους γονείς και θα κάνω το καλύτερό μου για να μιλήσω στους γονείς σχετικά με την πρόοδο στην παρουσία του εφήβου. Μετά από κάθε συνεδρία, ζητώ από τον έφηβο να μου πει ποια στοιχεία της συνεδρίας είναι εντάξει για να συζητήσουμε με τους γονείς (και ποια τμήματα δεν είναι). Συνήθως, συζητιούνται τα συνολικά θέματα της συνεδρίας χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες. Αν και οι συνεδρίες είναι εμπιστευτικές, αν υπάρχει κίνδυνος για τον εαυτό ή τους άλλους τότε αυτό δεν εμπίπτει στα δικαιώματά τους για εμπιστευτικότητα, είναι σημαντικό αυτό σε περίπτωση που κάτι έρχεται στην επιφάνεια σε μια συνεδρία που πρέπει να αναφερθεί στους γονείς και κατ’επεκταση στης διωκτικές αρχές, μερικές φορές ίσως χρειαστή η παραπομπή σε παιδο-ψυχολόγο, παιδο-ψυχίατρο μια και η Υπνοθεραπεια ως συμπληρωματική μέθοδος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις καταστάσεις.

Είναι σημαντικό για μένα οι γονείς να συμμετέχουν στην προ-ομιλία και στην συνέντευξη για προ-ύπνωση, έτσι ώστε να είναι πλήρως ενημερωμένοι για την διαδικασία και ότι οι τυχόν παρανοήσεις ή φόβοι που υπάρχουν για την ύπνωση να επιλυθούν πριν ξεκινήσω την εργασία μου με τον έφηβο. Όταν εργάζομαι με εφήβους, είναι σημαντικό οι γονείς να στηρίξουν και να ενισχύσουν τις θετικές αλλαγές που το παιδί τους κάνει μεταξύ των συνεδριών. Είναι επίσης χρήσιμο οι γονείς να συνεργαστούν και με άλλους υποστηρικτικούς ενήλικες, όπως καθηγητές ή προπονητές για αυτή τη στήριξη και ενίσχυση. Συστήνω ιδιαίτερα να βλέπω τους γονείς για στις συνεδρίες, καθώς, έτσι θα κατανοήσουν την διαδικασία και τις θετικές επιπτώσεις που οι συνεδρίες μπορούν να έχουν. Αυτό θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ικανότητά τους να υποστηρίξουν τον έφηβο μέσα από τη διαδικασία, έτσι ώστε να μπορούν να κάνουν πραγματικά τις θετικές αλλαγές που θέλουν να κάνουν, οι οποίες θα εξακολουθήσουν να ωφελούν την οικογένεια στο σύνολό της για τα επόμενα χρόνια.

Ως πατέρας τριών παιδιών με έναν από αυτούς να έχει περάσει το στάδιο της εφηβείας και τους δυο να βρίσκονται σε αυτό αναγνωρίζω το πόσο σημαντικό είναι αυτό το σύντομο κομμάτι τις ζωής τους για την ανάπτυξη και τη μάθηση τους και θα θέσει τα θεμέλια για εκείνους και την οικογένειά τους για τα επόμενα χρόνια. Δουλεύοντας με εφήβους ένας Υπνοθεραπευτής μπορεί να αισθάνεται σίγουρος για την ικανότητά του να βοηθήσει αυτούς τους πελάτες, η Υπνοθεραπεία και ο Νευρογλωσσίκος Προγραμματισμός έχουν εργαλεία που μπορούν να κάνουν πραγματικά θαύματα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Παρακαλώ μοιραστείτε, ποτέ δεν ξέρετε ποιου την ζωή μπορεί να αλλάξετε ….

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτηση σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας, όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτηκές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750

Τα πιο πάνω προγράμματα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την ψυχολογική, ιατρική ή ψυχιατρική θεραπεία αλλά να την συμπληρώσουν και να την ενισχύσουν.