3 Τεχνικές του NLP που θα Μεταμορφώσουν τη Ζωή σας

 
 

Σ’ αυτό το άρθρο, έχω απαρριθμήσει 3 από τις τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αλλάξετε τη συμπεριφορά σας, να πάρετε τα καλύτερα αποτελέσματα και να προσελκύσετε περισσότερες θετικές εμπειρίες.

Πρώτη τεχνική: Διαχωρισμός
Είναι εύκολο να αντιδράσετε αρνητικά σε κάτι και στη συνέχεια να νιώθετε αναστατωμένοι για αυτό. Για παράδειγμα, αν ο σύντροφός σας σας τρελαίνει και θυμώνετε.
Η ακόλουθη τεχνική του NLP μπορεί να σας βοηθήσει στην εξουδετέρωση των αρνητικών συναισθημάτων σε τέτοιες καταστάσεις. Μπορεί να θεραπεύσει ακόμα και φοβίες, επειδή επιτρέπει να δείτε αντικειμενικά την κατάσταση.

Εδώ είναι τα βήματα για να το κάνετε:
1. Προσδιορίστε το συναίσθημα που θέλετε να ξεφορτωθείτε. Μπορεί να είναι ο φόβος για τις αράχνες, ανησυχία για κάποιο πρόσωπο, ή απέχθεια για μία κατάσταση.
2. Δείτε τον εαυτό σας να αντιμετωπίζει την κατάσταση από την αρχή μέχρι το τέλος, ως παρατηρητής.
3. Παίξτε την ίδια ταινία μέσα στο μυαλό σας προς τα πίσω, δείτε την σκηνή να διαδραματίζετε πολύ γρήγορα.
4. Παίξτε την ξανά προς τα πίσω και ξαναπαίξτε την, αλλά αυτή τη φορά, να προσθέσετε μία αστεία μουσική στην ταινία. Κάντε το αυτό 3-4 φορές.
5. Τώρα δείτε μέσα στο μυαλό σας το ίδιο γεγονός, όπως θα συνέβαινε σε εσάς τώρα. Τα συναισθήματα προς το ερέθισμα θα πρέπει να έχουν εξαφανιστεί, ή να έχουν αλλάξει. Εάν εξακολουθείτε να αισθάνεστε κάποια αρνητικά συναισθήματα, επαναλάβετε αυτή την άσκηση, έως ότου τα αρνητικά συναισθήματα να εξαφανιστούν πλήρως.

Δεύτερη τεχνική: Αυτό-αγκύρωση
Η Αυτό-αγκύρωση χρησιμοποιείται κυρίως στο NLP, για να αποσπάσει κάποια συναισθηματική αντίδραση σε κάτι που κάνετε ή λέτε. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν ένα άτομο να ξεκινήσει ασυνείδητα να χαμογελά όταν αγγίζει τον ώμο του/της.
Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, επειδή μπορείτε αμέσως να αλλάξετε το πώς αισθάνεστε. Αυτό βοηθά σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά όταν αισθάνεστε ανασφαλείς ή αναστατωμένοι. Μπορείτε απλά να αγκυροβολήσετε μια θετική συναισθηματική αντίδραση και να ενεργοποιείτε την άγκυρα όποτε εκνευρίζεστε.

Εδώ είναι ένας βασικός τρόπος για να το κάνετε:
1. Προσδιορίστε την κατάσταση που θέλετε να ζήσετε -είτε πρόκειται για την ευτυχία, το θάρρος, ή κάτι άλλο.
2. Κάντε ό,τι χρειάζεται για να μπείτε σε μια τέτοια κατάσταση -η γλώσσα του σώματος μπορεί να βοηθήσει πολύ εδώ, όπως το να κάθεστε ευθεία ή εκ προθέσεως, χαμογελαστά ή ίσως να θυμηθείτε κάτι που σας φέρνει τα ποθητά συναισθήματα.
3. Όταν είστε πλήρως στην κατάσταση, φανταστείτε έναν κύκλο στο έδαφος και κάντε ένα βήμα μέσα σ’ αυτόν. Νιώστε απόλυτα τη θεμιτή συναισθηματική κατάσταση μέσα στον κύκλο, κάντε μπάνιο σ’ αυτή την όμορφη ενέργεια.
4. Τώρα κάντε ένα βήμα έξω από τον κύκλο και σκεφτείτε κάτι άσχετο με το συναίσθημα που βιώσατε πριν.
5. Στη συνέχεια, μετά από λίγα λεπτά, κάντε ξανά ένα βήμα μέσα στον κύκλο και παρατηρήστε την αντίδρασή σας. Εάν η διαδικασία υπήρξε επιτυχής, θα πρέπει να έχετε την ίδια συναισθηματική αντίδραση, όπως προηγουμένως που μπήκατε μέσα στον κύκλο.

Τρίτη Τεχνική: Rapport
Το Rapport είναι μία πολύ σημαντική τεχνική και αρκετά εύκολη ως ικανότητα για να την αναπτύξετε και που θα σας επιτρέπει να κάνετε οποιοδήποτε άτομο να σας συμπαθήσει.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δημιουργηθεί Rapport με τους ανθρώπους. Μπορείτε να ακολουθήσετε τις αναπνευστικές συνήθειες ενός ατόμου, μπορείτε να καθρεφτίσετε την γλώσσα του σώματός του (όχι πάρα πολύ, προφανώς, φυσικά), ή και να χρησιμοποιήσετε παρόμοιες λέξεις που χρησιμοποιεί.
Μπορείτε, επίσης, να αξιολογήσετε την κύρια αισθητηριακή αντίληψη του ατόμου, είτε πρόκειται για κιναισθητική ή ακουστική και στη συνέχεια, να χρησιμοποιήσετε την ίδια για τον εαυτό σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό, απλά μιλώντας με το άλλο άτομο και δίνοντας προσοχή στο είδος των λέξεων που το πρόσωπο αυτό χρησιμοποιεί.

Γνωρίζουμε ότι η κύρια αισθητηριακή αντίληψη ενός ατόμου είναι ακουστική, όταν χρησιμοποιεί φράσεις /λέξεις όπως:
“Σε ακούω”, “Η φωνή ήταν δυνατή” , “μου έκανε κλικ” , ήχος, θόρυβος

Γνωρίζουμε ότι η κύρια αισθητηριακή αντίληψη ενός ατόμου είναι η οπτική, όταν χρησιμοποιεί φράσεις / λέξεις όπως:
“Βλέπω τι εννοείς”, “Το όραμά μου είναι σαφής”, “Το μέλλον σου είναι λαμπρό”

Γνωρίζουμε ότι η κύρια αισθητηριακή αντίληψη ενός ατόμου είναι κιναισθητική, όταν χρησιμοποιεί φράσεις / λέξεις όπως:
“Έχω την αίσθηση ότι αυτό είναι το σωστό πράγμα που πρέπει να κάνουμε”, “Έχω ένα κακό προαίσθημα για αυτό”, “Είχε μία ευχάριστη ατμόσφαιρα”

Συμπέρασμα
Αν γίνουν σωστά αυτές οι 3 τεχνικές του NLP, μπορούν να αλλάξουν πολλές πτυχές της ζωής σας. Εάν κάποια τεχνική δεν φαίνεται να παράγει το επιθυμητό αποτέλεσμα, με την επανάληψη της διαδικασίας, θα επιτευχθεί η επιθυμητή επίδραση. Αυτές οι τεχνικές του NLP είναι πολύ αποτελεσματικές και θα δουλέψουν σε όλους.

Σίγουρα αξίζει να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να δοκιμάσετε τουλάχιστον μία από αυτές. Όταν δείτε τα αποτελέσματα, θα είστε περισσότερο από ευτυχείς να αφιερώσετε λίγο χρόνο για την εφαρμογή τους σε όλους τους τομείς της ζωής σας που χρειάζονται βελτίωση.

Για περισσότερες πληροφορίες για το NLP (Νεύρο Γλωσσικό Προγραμματισμό), καθώς και πώς μπορείτε να βοηθηθείτε περισσότερο ή ακόμα και να γίνετε NLP Practitioner, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας ή τηλεφωνήστε μας στο 70005750.

Χαράλαμπος Σολέας

Παρακαλώ μοιραστείτε! Ποτέ δεν ξέρετε ποιου τη ζωή μπορεί να αλλάξετε!

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτησή σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτικές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750

, self, hypnotherapy, psychotherapy, cyprus, greece, training, law, life coaching, υπνωση, υπνοθεραπεια, νευρο γλωσσικος προγραμματισμος λευκωσια κυπρος σεμιναριαθεραπειαψυχοθεραπεια