EnglishGreek

Έξι Γονικοί Ρόλοι για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας.

 
 

Έξι Γονικοί Ρόλοι για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας.

Κάθε παιδί είναι ένα μοναδικό άτομο και το καθένα έχει το δικό του πρόγραμμα για να μεγαλώσει. Ως πατέρας 3 παιδιών 23, 16 και 14 χρόνων, βρίσκω τον εαυτό μου να παίρνω διαφορετικούς ρόλους σε διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζω στην ανατροφή τους. Κατέγραψα 6 από αυτούς που ίσως σας βοηθήσουν και εσάς σε αυτό το τόσο περίπλοκο και απαιτητικό ρόλο, του γονέα.

Σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης, οι ανάγκες και οι προσδοκίες τους από τους γονείς τους  αλλάζουν. Για να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκες, οι γονείς παίζουν έξι κύριους ρόλους – μερικές φορές δύο ή τρεις την ίδια στιγμή – ώστε να επικοινωνούν με το κάθε παιδί ανάλογα με την περίσταση, το στυλ και τις ηλικιακές απαιτήσεις του συγκεκριμένου παιδιού.

Φύλακας / οδηγός. Προωθήστε την ανάπτυξη του παιδιού σας, παρέχοντας ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον, ενώ παρέχετε κατεύθυνση και καθοδήγηση σχετικά με τις πιθανές επιλογές και αποφάσεις που μπορούν να πάρουν για να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα τους.

Σύμβουλος. Βοηθήστε τα παιδιά σας να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο τις δυνατότητες τους με την ενθάρρυνση συγκεκριμένων βημάτων δράσης που μπορούν να λάβουν για να επιτύχουν μια επιτυχή κατάληξη.

Δάσκαλος. Βοηθήστε τα παιδιά σας να αναπτύξουν νέες στρατηγικές, δεξιότητες και ικανότητες για τη σκέψη και τη λήψη μέτρων, αντί να εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο επίτευγμα σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Μέντορας. Παρέχετε καθοδήγηση και επιρροή για να δημιουργήσουν και να ενισχύσουν σημαντικά τις πεποιθήσεις και τις αξίες τους τα παιδιά σας, ενώ λειτουργείτε καν ως ένα κατάλληλο μοντέλο για αυτά.

Υποστηρικτικός. Αποδεχτείτε,  αναγνωρίστε και προωθήστε την ταυτότητα που είναι ήδη μέσα στα παιδιά σας, αν και αυτή δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως ή δεν την γνωρίζουν ακόμα.

Διαμορφωτής. Φέρτε στην προσοχή των παιδιών σας τον σκοπό / όραμα που τους περιμένει πέρα από τα όρια της οικογένειας ή της κοινότητας τους.

Κάθε ένας από τους παραπάνω ρόλους χρειάζεται να παρέχει σεβασμό και έγκαιρη ανατροφοδότηση που περιλαμβάνει έπαινο και προτάσεις βελτίωσης για να βοηθήσει τα παιδιά  να μάθουν και να αναπτυχθούν. Για παράδειγμα, ως σύμβουλος να παρέχετε ανατροφοδότηση σχετικά με τις δράσεις που τα παιδιά σας έχουν ή δεν έχουν λάβει, ενώ ως μέντορας θα διαμορφώσετε και θα παρέχετε καθοδήγηση σχετικά με συγκεκριμένες πεποιθήσεις ή  αξίες που είναι σημαντικές.

Οι δεξιότητες που σχετίζονται με ένα συγκεκριμένο ρόλο περιλαμβάνουν και τις ικανότητες όλων των προηγούμενων ρόλων. Όπως ο καλός καλλιεργητής γνωρίζει πότε τα φρούτα είναι ώριμα και τα κόβει στην ώρα τους, όχι ποιο πριν γιατί είναι άγουρα, αλλά ούτε ποιο μετά γιατί μπορεί να πέσουν από το δέντρο και να καταστραφούν, έτσι και οι γονείς χρειάζεται να ξέρουν τι ρόλο να παίρνουν ανάλογα με την περίσταση, ίσως αυτό να είναι και το ποιο δύσκολο, αλλά όπως όλα τα πράγματα μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας. Ας τους δώσουμε το καλύτερο που μπορούμε.  Σας εύχομαι τα καλύτερα.

Χαράλαμπος Σολέας

Παρακαλώ μοιραστείτε, ποτέ δεν ξέρετε ποιου την ζωή μπορεί να αλλάξετε ….

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτηση σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας, όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτηκές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750