EnglishGreek

Dr. Milton H. Erickson: Ο Πατέρας της σύγχρονης Υπνοθεραπείας και του NLP;

 
 

O Milton Erickson  (5 Δεκεμβρίου 1901 – 25 Μαρτίου 1980) θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας της σύγχρονης υπνοθεραπείας, ήταν ένας Αμερικανός ψυχίατρος και ψυχολόγος ο οποίος έφερε την ύπνωση στην προσοχή της ιατρικής και ψυχολογικής κοινότητας.
Ο Erickson ήταν ένα ιατρικό αξιοπερίεργο από το γεγονός ότι ο ίδιος πέρασε  τις 2 από τις 3 πιθανές πτυχές της πολιομυελίτιδας σε διάφορα σημεία της ζωής του. Η πρώτη ήταν όταν ήταν ακόμα στο γυμνάσιο. Η ασθένεια πήρε μια τέτοια τροπή  που ο γιατρός του δεν πίστευε ότι θα επιβιώσει. Αργότερα λένε ότι ο ίδιος ο Erickson είπε ότι «δεν θα έπρεπε να το πει αυτό, θα αναστατώσει τη μητέρα μου », ζήτησε από  τη μητέρα του να μετακινήσει τον καθρέφτη της, έτσι ώστε να μπορούσε να βλέπει έξω μέσω  του καθρέφτη. Μετά που ο Erickson είδε την ανατολή του ηλίου, έπεσε σε κώμα για 3 ημέρες. Αναφέρω αυτή την ιστορία, γιατί, όταν τελικά επέστρεψε, έπρεπε να μάθει να περπατάει και να μιλάει και πάλι, το οποίο και επέτυχε  με την παρατήρηση των ανθρώπων γύρω του.
Λόγω αυτής της πρόωρης εμπειρίας, πιστεύω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι ο Erickson ήταν πρωταθλητής  της παρατήρησης. Ειπώθηκε ότι  μπορούσε να ρυθμίσει το  υπνωτικό του έργο  παρακολουθώντας τον παλμό μιας  μικρή ς φλέβας  στο πλάι του κεφαλιού ενός πελάτη.
Ο Erickson ήταν μοναδικός στο ότι ήταν τόσο εξειδικευμένος Υπνοθεραπευτής καθώς  όντας ένας ψυχίατρος. Ενώ δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι ο Erickson ήταν πρωτοπόρος του επαγγέλματος, διαφωνώ  με πολλά πράγματα που σχετίζονται με την «λατρεία του Erickson». Οι επαγγελματίες που θέλουν να μάθουν για τις τεχνικές του έχουν έναν πλούτο  βιβλίων  για να επιλέξουν, τα οποία  κυμαίνονται από βιβλία που γράφτηκαν από ή για τον Erickson, όλα αυτά που γράφτηκαν από τους μαθητές του Erickson, η  αυτά που γράφονται από τους ανθρώπους που δεν έχουν άμεση σχέση με Erickson, αλλά νομίζουν ότι έχουν μια καλή ιδέα για το τι ήταν. Υπάρχουν ιστορίες που κάποιος θα μπορούσε να οδηγηθεί στην σκέψη ότι ο Erickson ήταν ο μεγαλύτερος θεραπευτής της γενιάς του και όχι μόνο.  Ως υπνωτιστές γνωρίζουμε ότι συμβαίνει η ασυνείδητη αλλαγή σε μια στιγμή και τα πάντα που προηγούνται  αυτής της αλλαγής είναι  τελετουργικό, φαίνεται ότι οι περισσότερες από τις επιτυχίες του  Erickson ήταν στιγμιαίες. Επίσης, ως εκπαιδευτής, πιστεύω ότι οι μαθητές μου έχουν να μάθουν τόσο από τα λάθη μου, όσο και από τις επιτυχίες μου. Υπάρχουν δυστυχώς πολύ λίγα γραμμένα σχετικά  με τις αποτυχίες  του Erickson.
Έχω προσδιορίσει τρία βασικά συστατικά που διακρίνουν το έργο του Erickson. Είναι:
Utilisation: Αυτή είναι η ιδέα της χρησιμοποίησης των πάντων, ότι ένας πελάτης φέρνει μαζί του / της στην συνεδρία.
Subtlety of Language: Αυτή είναι η χρήση των 19 ειδικών γλωσσικών πρότυπων  που ο Erickson χρησιμοποιούσε  στην επαγωγή και την εμβάθυνση της υπνωτικής κατάστασης.
Metaphors: Η ιδέα της σύνδεσης και ακολούθως της οδήγησης του  πελάτη μέσα από την πλοκή μιας ιστορίας ειδικά σχεδιασμένη για να βοηθήσει τον πελάτη να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ του που αυτός / αυτή είναι  και όπου αυτός / αυτή θέλει να πάει.

Αυτά τα στοιχεία όπως και πολλά άλλα τα διδάσκουμε στα μαθήματα Υπνοθεραπείας και NLP ( Νεύρο Γλωσσικού Προγραμματισμού) στο Cyprus Hypnosis, NLP & Life Coaching Institute.

Σε μελλοντικά  άρθρα, θα αναλύσω κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία, έτσι ώστε να μπορέσετε  να τα χρησιμοποιήσετε  το συντομότερο δυνατό.
Τίτλος αυτού του άρθρου είναι «Milton Erickson: Ο πατέρας της σύγχρονης Υπνοθεραπείας και του NLP;»,  αφού έθεσα την ερώτηση  θα σας δώσω και  την απάντησή μου. Η άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει  ούτε πατέρας ούτε μητέρα. Όλοι οι υπνωτιστές που ήρθαν πριν και μετά τον Erickson έχουν προσθέσει σε αυτό το υπέροχο επάγγελμα. Ωστόσο, ο Erickson 25 χρόνια μετά το θάνατό του, εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο ευρέως αναγνωρισμένους στο επάγγελμα. Αυτό οφείλεται στο σημαντικό του έργο, καθώς και την αποστολή που ανέλαβε  να κάνει τον υπνωτισμό να  αναγνωριστεί  από το ιατρικό κατεστημένο ως μια έγκυρη μέθοδος  θεραπείας. Κλείνοντας, θέλω να αναφέρω ότι κάθε Υπνοθεραπευτής χρειάζεται να μελετήσει το έργο και τις τεχνικές του Erickson, κάτι που θα τον κάνει πολύ καλύτερο θεραπευτή και θα του δώσει εργαλεία ώστε να μπορεί να βοηθήσει περισσότερους πελάτες του.

Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής του NLP και Υπνοθεραπείας, προσφέρει εκπαιδεύσεις στην Κύπρο, Ελλάδα και Μέση Ανατολή. Για να μάθετε περισσότερα για τον NLP και να εκπαιδευτείτε σε αυτόν επικοινωνήστε μαζί μας.

Παρακαλώ μοιραστείτε, ποτέ δεν ξέρετε ποιου την ζωή μπορεί να αλλάξετε ….

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτηση σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας, όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτηκές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750