EnglishGreek

Η Υπνοθεραπεία και το NLP (Νεύρο Γλωσσικός Προγραμματισμός) στη θεραπεία της αγωνίας, του άγχους και του φόβου.

Υπνοθεραπεία και Συμβουλευτικη Στην Κυπρο και Ελλαδα
 
 
Υπνοθεραπεία και Συμβουλευτικη Στην Κυπρο και Ελλαδα

Υπάρχει  ένας  μεγάλος αριθμός δημοσιευμένων ερευνών  σχετικά με τη χρήση ως συμπληρωματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις της Υπνοθεραπείας και του ΝΓΠ  για το άγχος,  τους φόβους και τις φοβίες.
Σε αρκετές περιπτώσεις, οι άμεσες υποβολές  για την ανακούφιση του άγχους ή των φοβιών έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές. Όταν οι άμεσες υποβολές είναι αναποτελεσματικές, υπάρχουν πολλές άλλες υπνωτικές τεχνικές που μπορεί να είναι χρήσιμες. Στην πραγματικότητα, απλά και μόνο  η διαδικασία της εισαγωγής και της εμβάθυνσης σε υπνωτική κατάσταση ανακουφίζει από το άγχος γενικά.

Υπνωτικά δοσμένη  η συστηματική απευαισθητοποίηση, μια διαδικασία του Νεύρο Γλωσσικού Προγραμματισμού , είναι πολύ χρήσιμη. Το άτομο μαθαίνει να αποκτά  μια αίσθηση του εσωτερικού ελέγχου επί των ερεθισμάτων που παράγουν  φόβο ή άγχος. Πλεονεκτήματα της υπνωτικής απευαισθητοποίησης έναντι των παραδοσιακών  θεραπειών απευαισθητοποίησης της συμπεριφοράς, περιλαμβάνουν ενισχυμένη  αστικοποίηση των ερεθισμάτων και την ικανότητα να δοθούν Μετά – Υπνωτιστικές υποβολές για την ενθάρρυνση συμπεριφοριστικών  ανταποκρίσεων  στις καταστάσεις που είχαν φανταστεί.

Η διανοητική πρόβα σε υπνωτική κατάσταση ώστε το άτομο  να αντεπεξέλθει σε τεταμένες καταστάσεις είναι μια άλλη μέθοδος για την αντιμετώπιση του άγχους και των φοβικών διαταραχών.

Όταν η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι μια πτυχή του προβλήματος, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τεχνικές ενίσχυσης του εγώ. Επειδή η ύπνωση εκμεταλλεύεται τη στενή σύνδεση μεταξύ  μυαλού και σώματος,  παρέχει ανακούφιση μέσω της βελτίωσης της αυτορρύθμισης και επίσης επηρεάζει ευεργετικά την εμπειρία της αυτοκυριαρχίας.

Τεχνικές ηλικιακής παλινδρόμησης  σε ύπνωση μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε οι πελάτες να βιώσουν  εμπειρίες αμέσως προτού να αρχίσουν να αισθάνονται ανήσυχοι. Με τον τρόπο αυτό η αλληλουχία των αντιδράσεων μπορεί να μελετηθεί από το άτομο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό των καταστάσεων που προκαλούν το άγχος, καθώς και τον εσωτερικό διάλογο και τις εικόνες που προκαλούν προβληματικές αντιδράσεις.

Οι ηλικιακή παλινδρόμηση  σε εποχές πριν από την ανάπτυξη της φοβίας, όταν ο πελάτης αντιμετώπιζε με επιτυχία τα φοβικά ερεθίσματα, παρέχουν μια κατάσταση ενδυνάμωσης που μπορεί να εδραιωθεί και να οδηγήσει  το άτομο σε διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων  ​​σε περιόδους ψηλής πίεσης. Οι τεχνικές ηλικιακής  παλινδρόμησης με υπνοθεραπεία παρέχουν  πρόσβαση στον εντοπισμό συγκρούσεων  ή εμπειριών  του παρελθόντος που είναι πέρα ​​από τη συνειδητή επίγνωση. Όταν τα τραυματικά γεγονότα που σχετίζονται με τις φοβικές αντιδράσεις βρεθούν, διευκολύνετε  μια απελευθέρωση διά ψυχοκαθάρσεως των συναισθημάτων που σχετίζονται με την εμπειρία.

Η Υπνοθεραπεία έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη διαχείριση του  προ-εγχειρητικού και μετεγχειρητικού άγχους, συμπεριλαμβανομένων καταστάσεων στις οποίες ο ασθενής είναι σε περίοδο κρίσης. Αυτό μπορεί να ισχύει και για τη θεραπεία των  φοβιών για οδοντιατρικές θεραπείες. Παραδείγματα για το που η  υπνοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για τη θεραπεία  άγχους σε  ιατρικές παθήσεις και θεραπείες που προκαλούν χαρακτηριστικά σημαντικό άγχος, αυτές μπορεί να  περιλαμβάνουν οδοντιατρικές διαδικασίες, χειρουργικές και μετεγχειρητικές  καταστάσεις, οσφυϊκές παρακεντήσεις και αναρρόφηση μυελού των οστών, χρόνιες κεφαλαλγίες, καρκίνο, πόνος από  εγκαύματα, γαστρεντερικές διαταραχές, ναυτία, αναπνευστικές διαταραχές, εμβοές, και στην μαιευτική / γυναικολογία.

Ένα παράδειγμα είναι η μείωση του άγχους που προκαλείται από τον  Μαγνητικό Τομογράφο  (MRI), μια ιατρική διαγνωστική διαδικασία η οποία απαιτεί από τον  ασθενή να ξαπλώσει σε ένα κλειστό χώρο για περίπου μία ώρα. Αυτή η ακινησία και εγκλεισμός προκαλεί πανικό και κλειστοφοβική αντίδραση σε ποσοστό έως και 10% των ασθενών που υποβάλλονται στη διαδικασία της μαγνητικής τομογραφίας. Έχουν υπάρξει πολλές αποτυχημένες διαγνωστικές μελέτες λόγω κλειστοφοβίας και τον πανικό του ασθενή. Η Υπνοθεραπεία  έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για την ελάφρυνση αυτών των αντιδράσεων.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι φοβικοί ασθενείς έχει αποδειχθεί ότι είναι, κατά μέσο όρο, περισσότερο υποβολήσημοι από άλλους. Η ουσία της φοβικής εμπειρίας  δεν είναι σε αντίθεση με εκείνη της εκδήλωσης της υπνωτικής κατάστασης, μια και η φοβική εμπειρία  συμβαίνει αυθόρμητα  -όπως και οι διασχιστηκές εμπειρίες. Η Υπνοθεραπεία βοηθά τους ασθενείς να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις διασχιστηκές ικανότητες τους και να μάθουν να τις ελέγχουν.

Χαράλαμπος Σολέας
Παρακαλώ μοιραστείτε, ποτέ δεν ξέρετε ποιου την ζωή μπορεί να αλλάξετε ….

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτηση σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας, όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτηκές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750

Τα πιο πάνω προγράμματα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την ψυχολογική, ιατρική ή ψυχιατρική θεραπεία αλλά να την συμπληρώσουν και να την ενισχύσουν.