Θεραπεία Θλιψης, με Υπνοθεραπεία – Ψυχοθεραπεία

 
 
Η θλιψη είναι συχνά μια αντίδραση σε ένα οδυνηρό ή τραυματικό γεγονός. Οι άνθρωποι και οι καταστάσεις που συνδέονται με το τραυματικό γεγονός στη ζωή μας, αναφέρονται ως τραυματικές εκθέσεις. Τέτοια έκθεση θα μπορούσε να είναι η εξής: “Δεν είχα ποτέ θλιψη πριν ο πατέρας / μητέρα / παιδί / σύζυγος / καλύτερος φίλος μου έχασε τη ζωή του.”
Μετά που ένα αγαπημένο πρόσωπο αποδημήσει, το άτομο έχει συχνά να ασχοληθεί με τα υπάρχοντά του, ή να αναλάβει τις ευθύνες του. Οποιαδήποτε από αυτά μπορούν να γίνουν τραυματικά εναύσματα. Αν το άτομο ή μέλος της οικογένειας που έχει χάσει κάποιον δικό του άνθρωπο, δεν έχει χρόνο για να θρηνήσει πλήρως την απώλεια και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του για το πρόσωπο, η θλιψη μπορεί να αρχίσει αμέσως.
Άλλες τραυματικές ωθήσεις αποτελούν η απώλεια εργασίας, το διαζύγιο, ο χωρισμός από μη-επίσημη σχέση, οι οικονομικές ανατροπές (π.χ. πτώχευση), ακόμα και η απώλεια ενός κατοικίδιου.
Σημεία και Συμπτώματα Της θλιψης:
Τα παρακάτω είναι μερικά από τα τυπικά συμπτώματα της θλιψης, που μπορεί να παρουσιαστούν σιγά-σιγά. Αυτό που στο παρελθόν ήταν μια ηλιόλουστη μέρα, μπορεί με κάθε λεπτό που περνάει, να γίνεται όλο και πιο συννεφιασμένη.
• Σύμπτωμα # 1 – “Δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι μου το πρωί. Απλά δεν έχω το ίδιο ενδιαφέρον πλέον, για τα πράγματα που συνήθιζα να ασχολούμαι.”
• Σύμπτωμα # 2 – “Δεν έχω πόνους στο σώμα, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να έχω καρκίνο / αρθρίτιδα / διαβήτη, κ.ο.κ.”
• Σύμπτωμα # 3 – “Δεν μπορώ να σταματήσω την υπερκατανάλωση φαγητού και έβαλα 40 κιλά.”  ή  “Έχω πάει πίσω στο ποτό, το κάπνισμα τσιγάρων κ.α.”
• Σύμπτωμα # 4 – “Έχω προβλήματα στον ύπνο μου και είμαι εξαντλημένος/η συνεχώς.”
• Σύμπτωμα # 5 – “Φωνάζω με το παραμικρό, είμαι μέσα στα νεύρα, αλλά κυρίως, νιώθω μουδιασμένος/η.”
Κάποιες φορές, τέτοια συμπτώματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντικαταθλιπτικά φάρμακα που συνταγογραφούνται από γιατρό. Αυτή η μέθοδος θεραπείας όμως, αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων -δεν βοηθά στην θεραπεία της υποκείμενης αιτίας της θλιψης. Αν χρησιμοποιηθούν κάποιες άλλες ψυχολογικές θεραπευτικές μέθοδοι, ίσως να ανακουφιστεί το άτομο για λίγο -αλλά σύντομα πάλι, θα υπάρξει μία υποτροπή των συμπτωμάτων.
Υπάρχει ένας βασικός λόγος για τον οποίο αυτές οι κοινές λύσεις δεν λειτουργούν πραγματικά στην περίπτωση της θλιψης και αυτός είναι γιατί δεν απευθύνονται στην επίλυση των βαθύτερων αιτιών της θλιψης!
Πώς η ΚΛΙΝΙΚΗ ΥΠΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ και η Ψυχοθεραπεία  βοηθάει στην θεραπεία της θλιψης;
1. Κατ ‘αρχάς, θα δουλέψει όχι μόνο με το συνειδητό μυαλό, το οποίο είναι μόνο το 10% του μυαλού, αλλά και με  το υποσυνείδητο μυαλό. Τώρα ασχολούμαστε με  το 100% του μυαλού και όχι μόνο με την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
2. Οι άνθρωποι έχουν συχνά αυτό που ο Δρ Fritz Perls ονόμαζε “εκκρεμότητες” με ότι έχει χαθεί -είτε αυτό είναι ένα αγαπημένο πρόσωπο, μια δουλειά ή ένα σπίτι. Αυτά τα άλυτα συναισθήματα, όπως δυσαρέσκεια, μη έκφραση της λύπης, επίρριψη ευθυνών, θυμός, ενοχή, ζήλια και φόβος, αποθηκεύονται στο σώμα και πρέπει να απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά θα μείνουν βαθιά θαμμένα κάτω από το μούδιασμα που δημιουργήθηκε από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα, την εθιστική συμπεριφορά  και την ταυτόχρονη καταστολή που συμβαίνει όταν το τραύμα και η θλίψη παραμείνει  χωρίς θεραπεία. Η Κλινική Υπνοθεραπεία λειτουργεί για την θλιψη, διότι αφαιρεί την υποκείμενη βάση της θλιψης και ολοκληρώνει την ημιτελή δουλειά που αλλιώς συνεχίζει να ανακυκλώνετε ως σκέψεις αυτό-σαμποτάζ και μη θεμιτές συμπεριφορές.
3. Με την Υπνοθεραπεία, μπορούμε να πάμε μέχρι το αναλυτικότερο επίπεδο αυτών των τραυματικών εμπειριών, αναμνήσεων και να απελευθερωθούν από το μυαλό και το σώμα τα συναισθήματα. Όταν αυτή η διαδικασία Υπνοθεραπείας έχει ολοκληρωθεί, ο πελάτης αναφέρει ότι η θλιψη του έχει αρθεί -ότι έχουν σταματήσει οι ψυχαναγκαστικές σκέψεις ή συμπεριφορές και ότι είναι έτοιμος να ξαναρχίσει να ζει τη ζωή του και πάλι.
4. Με κάθε συνεδρία  Κλινικής Υπνοθεραπείας, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις φοβισμένες επαναλαμβανόμενες σκέψεις που συχνά τρομάζουν μετά από μια τραυματική εμπειρία. Θετικές επιβεβαιώσεις δημιουργούνται και εγκαθίστανται πλέον, επειδή η συναισθηματική απελευθέρωση έχει επιτευχθεί.
5. Η Υπνοθεραπεία παρέχει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να αποκτήσει το άτομο πρόσβαση στην ικανότητα να επηρεάσει το φυσικό του σώμα. Μετά που οι σκέψεις αυτό-σαμποτάζ και οι αρνητικές  συμπεριφορές θα έχουν επιλυθεί, το άτομο μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί υπνωτιστικές υποβολές, για να βελτιωσεί τη λειτουργία του σώματός του. Η Υπνοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη συμπληρωματικά της ψυχολογικής, ψυχιατρικης ή ιατρικής βοήθειας που παίρνετε για τη διόρθωση πρότυπων ανήσυχου ύπνου, χαμηλής ενέργειας ή της λίμπιντου, πονοκεφάλους ή χρόνιους πόνους και μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει την Υπνοθεραπεία, για να αυξήσει τα κίνητρα για άσκηση, σωστή διατροφή και διακοπή του καπνίσματος.
Η συνεχής έρευνα και βελτίωση της μεθοδολογίας, επέτρεψε στην Υπνοθεραπεία να προχωρήσει σε μια προηγμένη μορφή θεραπείας, στο σημείο που η Κλινική Υπνοθεραπεία να θεωρείται πλέον, ως μία ψυχοθεραπευτική  επιλογή για την θλιψη. Δουλεύοντας μαζί και με άλλες ισχυρές τεχνικές (Νεύρο Γλωσσικό Προγραμματισμό, Mindfulness, C.B.T. κ.α ), η Υπνοθεραπεία μπορεί να είναι μία άκρως επιτυχημένη  μορφή θεραπείας για τα άτομα με θλιψη.
Παρακαλώ μοιραστείτε! Ποτέ δεν ξέρετε ποιου την ζωή μπορεί να αλλάξετε!

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτησή σας! Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 7000 5750, ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας! Όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτικές!


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Ψυχοθεραπευτής (EAP) Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας (ΕΕΣ), Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης,  Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750

Τα πιο πάνω προγράμματα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την ψυχολογική, ιατρική ή ψυχιατρική θεραπεία αλλά να την συμπληρώσουν και να την ενισχύσουν.