EnglishGreek

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ αναγκών και επιθυμιών.

 
 
Οι ανάγκες προέρχονται από την πραγματικότητα της ζωής, ενώ οι επιθυμίες προέρχονται από  ψυχικές ψευδαισθήσεις. Οι ανάγκες είναι φυσικές και ως εκ τούτου δεν δημιουργούν εξαρτήσεις ή ανισορροπίες όλων των ειδών. Οι επιθυμίες δεν είναι φυσικές και ως εκ τούτου είναι αιτίες γεννήσεων εθισμών,  ασθενειών,  δυστυχίας,  κενότητας,  απογοήτευσης, και άλλων πολλών.
Στην επιφάνεια, κάποιος που τρέχει πίσω από τις επιθυμίες του δεν φαίνεται να κάνει καμία ζημιά, μοιάζει με κάποιον που απλά προσπαθεί να πετύχει ένα είδος ευτυχίας ή  άνεσης. Ωστόσο, ένα πρόσωπο που επιθυμεί κάτι ή κάποιον επενδύει στην ψευδαίσθηση, αντιδρώντας στις νοητικές εικόνες που θεωρεί ότι έχουν κάποια αξία.
Αυτό είναι επικίνδυνο, παρά το γεγονός ότι σχεδόν ο καθένας μας το κάνει. Είναι επικίνδυνο, γιατί το καθιστά ακόμη πιο δύσκολο να ξυπνήσει από την ψευδαίσθηση ότι αυτός ο κόσμος είναι ένα απλό όνειρο, και προσπαθεί να το καλύψει με όλο και περισσότερες όνειρα.
Όταν το κάνετε αυτό,  ο κόσμος φαίνεται ότι είναι πράγματι σταθερός και πραγματικός, και η άποψη ότι είναι απλά μια μορφή σκέψης και ψευδαίσθησης φαίνεται σίγουρα τρελή. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί πνευματικοί δάσκαλοι ζητούν να επικεντρωθείτε στο τώρα,  έτσι ώστε να σταματήσετε να δημιουργείτε ψευδαισθήσεις που περαιτέρω σας αποτρέπουν από το να ξυπνήσετε.
Οι επιθυμίες δεν έχουν πραγματική αξία.
Αυτή η συνεχής επένδυση σε αυταπάτες δημιουργεί ψευδαισθήσεις που στερούνται νοημοσύνης. Έτσι, όλες οι ελπίδες  να πάρει κάποιος από αυτές κάποια διαχρονική αξία από μια επιτυχημένη επιθυμία δεν μπορεί να γίνουν πραγματικότητα.
Αυτό ισχύει επίσης για τις επιθυμίες που έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους, διότι οι επιθυμίες ως τέτοιες συνεπάγονται πάντοτε ανθρώπινη μορφή (σώμα) και ως εκ τούτου είναι απατηλές.  Όταν μία φαντασιώνεται ότι είναι σε μια σχέση και τελικά αυτό συμβαίνει, συνήθως αυτό έχει να κάνει σε σχέση με την ιδέα της για ένα άτομο, και όχι το ίδιο το άτομο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυστυχία και μοναξιά. Στην πραγματικότητα, πολλά ζευγάρια  δεν βλέπουν ο ένας τον άλλο όπως είναι – βλέπουν τις ιδέες τους για τον άλλον.
Οι ανάγκες είναι εντελώς διαφορετικές από τις επιθυμίες.
Όλοι θα πρέπει να τρώνε, να κοιμούνται, να αγοράζουν τρόφιμα, να προετοιμάζουν τα γεύματα, να κερδίζουν χρήματα, να έχουν καθαρό σπίτι. Υπάρχει επίσης μια ανάγκη να βοηθήσουμε τους άλλους, να μοιραζόμαστε αγάπη, να εκφράζουν τα ταλέντα τους. Όταν τα ρούχα σας είναι σχισμένα, είναι φυσικό να προκύπτει η ανάγκη να τα αντικαταστήσετε με νέα, και όταν είστε λερωμένοι, υπάρχει μια φυσική ανάγκη να κάνετε ένα ντους.
Αυτές είναι φυσιολογικές ανάγκες και επομένως, δεν οδηγούν σε περαιτέρω ψευδαισθήσεις που τελικά θα προκαλέσουν απογοήτευση. Δεν σχηματίζονται στο μυαλό σας και στη συνέχεια να σας σπρώχνουν να ενήργησε αναλόγως. Αντ ‘αυτού, έρχονται ως αποτέλεσμα κάποιου νέου συμβάντος ή κατάστασης (όπως η πείνα, ένα σκισμένο ρούχο, η κατάσταση της κόπωσης), το οποίο σας ζητά να προβείτε σε συγκεκριμένες ενέργειες.
Ψάχνοντας  την ευτυχία στις επιθυμίες
Οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες επενδύουν στις επιθυμίες περισσότερο από ότι οι άνθρωποι από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Δεδομένου ότι οι ανάγκες τους καλύπτονται, σκέφτονται περαιτέρω τρόπους για να έχει ενδιαφέρον η ζωή τους. Αλλά αυτό είναι ο λάθος τρόπος, δεδομένου ότι η εν λόγω επένδυση παρουσιάζει την πεποίθηση ότι η ευτυχία βρίσκεται έξω από αυτούς, αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυστυχία.
Η πεποίθηση ότι όταν αποκτήσουν ορισμένες επιθυμίες θα είναι ευτυχισμένοι τους κρατά σχεδόν  σκλάβους σε αυτή την ψευδαίσθηση. Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να ξυπνήσουν και να συνειδητοποιήσουν ότι, δεδομένου ότι δεν είχε επιτευχθεί προηγουμένως μια επιθυμία τους αυτό τους κάνει δυστυχισμένους.
Αυτό που είναι τόσο προφανές, δεν πρέπει κάποιος να κοιτάξει έξω, η ευτυχία μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα του, οι άνθρωποι το έχουν ξεχάσει.
Επενδύοντας στις επιθυμίες σας σε μεγάλο βαθμό η προσοχή σας επικεντρώνετε έξω από σας και δείχνει ότι δεν ξέρετε τον πλούτο που έχετε μέσα σας. Και αυτά τα πλούτη σίγουρα θα παραμείνουν άγνωστα.
Οι επιθυμίες σας κρατάνε επικεντρωμένους στο μέλλον, και έτσι αποκόπτεστε από τη μόνη στιγμή που υπάρχει – το τώρα. Αυτό με το χρόνο γεννά την αίσθηση του κενού και της απομόνωσης, και αν  ορισμένοι μπορεί να θεωρούν τους εαυτούς επιτυχημένους ειδικά εξαιτίας όλων των επιθυμιών που πέτυχαν, η μοναξιά και το αίσθημα ότι κάτι λείπει  θα παραμείνει για πάντα.
Σωστή ιεράρχηση των αναγκών και των επιθυμιών
Τα μέσα ενημέρωσης έχουν σίγουρα παίξει σημαντικό ρόλο στην μετατροπή  της ιεράρχησης των αναγκών και επιθυμιών ανάποδα. Ο λόγος που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι φαντασίες είναι φυσιολογικές και  σημαντικές, είναι γιατί βλέπουν γυαλιστερά μπιχλιμπίδια και περιττές εμπειρίες να διαφημίζονται στην τηλεόραση και να παρουσιάζονται σε ταινίες, και αυτό είναι  γνωστό γεγονός στην ψυχολογία ότι εάν είστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε κάτι, τελικά θα αρχίσετε να το αποδέχεστε.
Τα ΜΜΕ δημιούργησαν μια εναλλακτική πραγματικότητα για μας, μια ψευδαίσθηση μέσα σε μια ψευδαίσθηση, η οποία είναι βασικά για να μοχθούμε για να κερδίσουμε χρήματα για να αγοράσουμε  πράγματα που δεν χρειαζόμαστε.
Είναι καιρός να ιεραρχήσουμε σωστά τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, δεν είναι λάθος να έχουμε και επιθυμίες, είναι λάθος όταν νομίζουμε ότι είναι ανάγκες μας, ας κάνουμε ένα σωστό διαχωρισμό των αναγκών και επιθυμιών μας, ας γεμίσουμε τις ανάγκες μας και ας βάλουμε ως στόχους κάποιες επιθυμίες μας αλλά να ξέρουμε και να αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μια σκέψη που μπορεί να πραγματοποιηθεί μπορεί όχι (ο σωστός τρόπος επίτευξης στόχων μπορεί να διδαχθεί) και να μην απογοητευόμαστε αν όχι.
Ζήστε όσο περισσότερο στο τώρα, απολαύστε την κάθε στιγμή σας, ανακαλύψτε την ευτυχία, την χαρά, την αγάπη μέσα σας, εκεί είναι μην ψάχνετε αλλού.
Χαράλαμπος Σολέας
Παρακαλώ μοιραστείτε, ποτέ δεν ξέρετε ποιου την ζωή μπορεί να αλλάξετε ….

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτηση σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας, όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτηκές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750

Πατήστε για τα προγράμματα θεραπείας.

 Μαρτυρίες.

Φωτογραφίες& Βίντεο από προηγούμενα Σεμινάρια μας.