Ανάγκες & Επιθυμίες | Τελικά είναι το Ίδιο Πράγμα;

 
 

Πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι μπερδεύουν τις ανάγκες με τις επιθυμίες. Ξέρετε, ανάμεσα σε αυτές τις δύο τόσο κοντινές κατά τα άλλα για πολλούς έννοιες, υπάρχει μια λεπτή, σχεδόν διάφανη διαχωριστική γραμμή, η οποία τις κάνει να διαφέρουν εξ’ ολοκλήρου μιας και από τη βάση τους «μιλούν» για τελείως διαφορετικά ζητήματα.

Οι ανάγκες προέρχονται από την πραγματικότητα της ζωής, ενώ οι επιθυμίες προέρχονται από ψυχικές ψευδαισθήσεις. Οι ανάγκες είναι φυσικές και ως εκ τούτου, δεν δημιουργούν εξαρτήσεις ή ανισορροπίες. Οι επιθυμίες από την άλλη δεν είναι φυσικές και ως εκ τούτου, είναι αιτίες γεννήσεων εθισμών, ασθενειών, δυστυχιών, κενότητας, απογοήτευσης και πολλών άλλων.

Βλέποντας το ζήτημα επιφανειακά, κάποιος που τρέχει πίσω από τις επιθυμίες του, δεν φαίνεται να κάνει κάτι κακό, ή να λειτουργεί παράλογα. Μοιάζει με κάποιον που απλά προσπαθεί να πετύχει ένα είδος ευτυχίας, άνεσης, ευημερίας. Ωστόσο, ένα πρόσωπο που επιθυμεί κάτι ή κάποιον, επενδύει στην ψευδαίσθηση, αντιδρώντας στις νοητικές εικόνες που θεωρεί με βάση τα δεδομένα του ότι έχουν κάποια αξία.

Η αλήθεια είναι πως αυτό που περιγράφεται παραπάνω το κάνουν όλοι οι άνθρωποι, όλοι μας, ωστόσο είναι κάπως… επικίνδυνο. Είναι επικίνδυνο, γιατί το καθιστά ακόμη πιο δύσκολο για το άτομο να ξυπνήσει από την ψευδαίσθηση η οποία υπόγεια υπογραμμίζει πως αυτός ο κόσμος είναι ένα απλό όνειρο και προσπαθεί να το καλύψει με όλο και περισσότερες πλάνες-όνειρα.

Όταν συμβαίνει αυτό, ο κόσμος φαίνεται ότι είναι πράγματι σταθερός και πραγματικός και η άποψη ότι είναι απλά μια μορφή σκέψης και ψευδαίσθησης, φαίνεται σίγουρα απόκοσμη και τρελή. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που πολλοί πνευματικοί δάσκαλοι ζητούν να επικεντρωθείτε στο τώρα προκειμένου να σταματήσετε να δημιουργείτε ψευδαισθήσεις οι οποίες σας αποτρέπουν από το να «ξυπνήσετε».

Έχουν οι επιθυμίες πραγματική αξία;

Όπως μπορεί κανείς να αντιληφθεί η συνεχής αυτή επένδυση σε αυταπάτες δημιουργεί ψευδαισθήσεις που στερούνται νοημοσύνης. Με αυτόν τον τρόπο, όσες ελπίδες και αν πάρει κάποιος από αυτές τις ψευδαισθήσεις, δεν μπορούν να γίνουν πραγματικότητα.

Οι επιθυμίες που έχουν να κάνουν με τους ανθρώπους ανήκουν εξίσου σε τέτοιας φύσης επιθυμίες… απατηλές. Όταν ένα άτομο φαντασιώνεται για παράδειγμα ότι είναι σε μία σχέση και τελικά αυτό συμβαίνει, συνήθως αυτό έχει σχέση με την ιδέα για ένα άτομο και όχι το ίδιο το άτομο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει δυστυχία και μοναξιά.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά ζευγάρια παρόλο που είναι μαζί βλέπουν τις ιδέες που έχουν ο ένας για τον άλλο και όχι στην πραγματικότητα ποιος είναι ο άλλος.

Διαφορά μεταξύ ανάγκης και επιθυμίας

Όλοι πρέπει να τρώνε, να κοιμούνται, να αγοράζουν τρόφιμα, να προετοιμάζουν τα γεύματα, να κερδίζουν χρήματα, να έχουν καθαρό σπίτι. Υπάρχει επίσης, μία ανάγκη να βοηθούν τους άλλους, να μοιράζονται αγάπη, να εκφράζουν τα ταλέντα τους. Όταν τα ρούχα τους είναι σχισμένα, είναι φυσικό να προκύπτει η ανάγκη να τα αντικαταστήσουν με νέα -και όταν είναι λερωμένοι, υπάρχει μία φυσική ανάγκη να κάνουν ένα ντους.

Φυσικά και εδώ μιλάμε για ανάγκες απόλυτα φυσιολογικές, οι οποίες δεν οδηγούν σε ψευδαισθήσεις, ή κάποιου ύφους απογοήτευση. Έρχονται απλά ως αποτέλεσμα κάποιου συμβάντος ή κατάστασης (πχ. πείνα, σκισμένο ρούχο, κατάσταση της κόπωσης), το οποίο σας ζητά να προβείτε σε συγκεκριμένες ενέργειες.

Αναζητώντας την ευτυχία στις επιθυμίες

Οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες επενδύουν στις επιθυμίες τους περισσότερο από ότι οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες χώρες. Από τη στιγμή που οι ανάγκες τους καλύπτονται, σκέφτονται επιπλέον τρόπους για να έχει ενδιαφέρον η ζωή τους. Δεδομένου ωστόσο ότι η εν λόγω επένδυση παρουσιάζει την πεποίθηση ότι η ευτυχία βρίσκεται έξω από αυτούς, αυτό μπορεί ξεκάθαρα να… δημιουργήσει δυστυχία.

Αυτό που ακολουθεί μοιραία είναι η πεποίθηση πως… όταν με το καλό εκπληρώσουν οι άνθρωποι αυτές τις «επιθυμίες» θα είναι πραγματικά «ευτυχισμένοι», κάτι το οποίο τους κρατά εγκλωβισμένους σε αυτή τη ψευδαίσθηση.

Αυτό που είναι τόσο προφανές και κάποιος δύσκολα παρατηρεί είναι πως η ευτυχία μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα μας. Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που… έχουμε ξεχάσει. Επενδύοντας στις επιθυμίες σε μεγάλο βαθμό, η προσοχή επικεντρώνεται έξω από εμάς και δείχνει ότι δεν γνωρίζουμε τον πλούτο που έχουμε μέσα μας.

Οι επιθυμίες μας κρατούν επικεντρωμένους στο μέλλον και έτσι, αποκοπτόμαστε από τη μόνη στιγμή που υπάρχει – το τώρα. Αυτό με το χρόνο γεννά την αίσθηση του κενού και της απομόνωσης και αν ορισμένοι μπορεί να θεωρούν τους εαυτούς τους επιτυχημένους -ειδικά εξαιτίας όλων των επιθυμιών που πέτυχαν-, η μοναξιά και το αίσθημα ότι κάτι λείπει, θα παραμένει για πάντα.

Σωστή ιεράρχηση των αναγκών και των επιθυμιών

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν σίγουρα παίξει σημαντικό ρόλο στην μετατροπή της ιεράρχησης των αναγκών και των επιθυμιών. Ο λόγος που οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι φαντασίες είναι φυσιολογικές και σημαντικές, είναι γιατί βλέπουν γυαλιστερά μπιχλιμπίδια και περιττές εμπειρίες να διαφημίζονται στην τηλεόραση και να παρουσιάζονται σε ταινίες και αυτό είναι  γνωστό γεγονός στην ψυχολογία, δηλαδή εάν είστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε κάτι, τότε τελικά θα αρχίσετε να το αποδέχεστε.

Δυστυχώς, ή ευτυχώς τα ΜΜΕ δημιούργησαν μια εναλλακτική πραγματικότητα για εμάς, μία ψευδαίσθηση μέσα σε μία ψευδαίσθηση, η οποία είναι βασικά προκειμένου να μοχθούμε για να κερδίσουμε χρήματα για να αγοράσουμε πράγματα που δεν χρειαζόμαστε και πάει λέγοντας…

Είναι καιρός να ιεραρχήσουμε σωστά τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας. Δεν είναι λάθος να έχουμε και επιθυμίες. Αυτό που είναι λάθος και πολλές φορές καταστροφικό είναι να νομίζουμε ότι είναι ανάγκες μας.

Ας κάνουμε ένα σωστό διαχωρισμό των αναγκών και των επιθυμιών μας, ας γεμίσουμε τις ανάγκες μας και ας βάλουμε ως στόχους κάποιες επιθυμίες μας, αλλά να ξέρουμε και να αναγνωρίζουμε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μία σκέψη που μπορεί να πραγματοποιηθεί, μπορεί και όχι (ο σωστός τρόπος επίτευξης στόχων μπορεί να διδαχθεί).

Αν όχι, μην απογοητεύεστε – ζήστε όσο περισσότερο το τώρα, απολαύστε την κάθε στιγμή σας και ανακαλύψτε την ευτυχία, την χαρά και την αγάπη μέσα σας!

Παρακαλώ μοιραστείτε! Ποτέ δεν ξέρετε ποιου τη ζωή μπορεί να αλλάξετε!

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτηση σας! Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 7000 5750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτικές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750

Πατήστε για τα προγράμματα θεραπείας.

 Μαρτυρίες.

Φωτογραφίες& Βίντεο από προηγούμενα Σεμινάρια μας.