EnglishGreek

Η σημασία των μικρών χειρονομιών στις σχέσεις.

 
 
Μπορούν οι μικρές χειρονομίες, όπως απροσδόκητα δώρα πραγματικά να κάνουν μεγάλη διαφορά στη σχέση σας; Στην πραγματικότητα, οι έρευνες δίνουν ως  απάντηση σε αυτό το ερώτημα  ένα μεγάλο «ναι»!
Μια μεγάλη μελέτη που διεξήχθη από το The Open University UK και δημοσιεύτηκε το 2013  ανακάλυψε ότι  απλές ενέργειες, όπως να λέτε «ευχαριστώ» προς τον/την σύντροφό σας, στέλνοντας ένα μήνυμα κατά τη διάρκεια της ημέρας  ή ακόμη και φέρνοντας απλά στον/στην σύντροφό σας ένα φλιτζάνι καφέ στο κρεβάτι θα μπορούσε να είναι τα θεμέλια μιας μακράς και επιτυχημένης σχέσης.
Η μελέτη διεξήχθη με πάνω από 5.000 ερωτηθέντων και 50 σε βάθος συνεντεύξεις. Στο πλαίσιο της έρευνας, οι άνθρωποι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως «Τι δύο πράγματα σας αρέσουν περισσότερο στην σχέση σας;».
Τα αποτελέσματα ήταν αρκετά σαφές: αυτό που οι άνθρωποι αποτιμώνται περισσότερο από τον/την σύντροφό τους είναι μικρές καθημερινές λέξεις, χειρονομίες και δράσεις. Πολύ λίγοι  ερωτηθέντες δήλωσαν ότι μεγάλες ρομαντικές χειρονομίες όπως  πολυτελές διακοπές ήταν αυτό που τους κρατούσε ευτυχισμένους στην σχέση τους .
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν και αναφέρθηκαν τυπικά δώρα όπως τα λουλούδια και οι σοκολάτες, οι περισσότεροι ερωτηθέντες τόνισαν τη σοβαρότητα του τρόπου που παρουσιάστηκε το δώρο και τη σημασία του για αυτούς και όχι απλώς  από το ίδιο το δώρο. Για παράδειγμα, αγοράζοντας ένα κουτί από τις αγαπημένες τις σοκολάτες  από  το κατάστημα που αγαπά, αυτό είναι πιθανό να είναι πιο ουσιαστικό από  ένα κουτί σοκολατάκια  από το σούπερ μάρκετ.
Πολλοί άνθρωποι απάντησαν ότι αισθάνονται εκτίμηση όταν ο/η σύντροφός τους  τους κάνει ένα φλιτζάνι καφέ. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ένα τέτοιο «υψηλό επίπεδο συμφωνίας» σε περισσότερες από 10.000 διαφορετικές απαντήσεις ήταν «αξιοσημείωτο».
Αλλά η χειρονομία στην οποία έδωσαν την πιο υψηλή αξία ήταν η ευγνωμοσύνη. Απλά ευχαριστώντας τον/την σύντροφό σας για κάτι που έχει κάνει, αν αυτό είναι δουλειές του σπιτιού, η φροντίδα των παιδιών ή οποιαδήποτε άλλη απλή εργασία, ήταν το πιο σημαντικό πράγμα για όλους τους συμμετέχοντες της έρευνας, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη σεξουαλικότητα και το κατά πόσον ή όχι ήταν  γονείς.
Η μελέτη περιγράφει λεπτομερώς ότι «η αναγνώριση του χρόνου και της προσπάθειας που απαιτείται για να ολοκληρωθούν τα καθημερινά καθήκοντα που στηρίζουν τις σχέσεις και την ομαλή λειτουργία ενός νοικοκυριού» είναι συντριπτικά το πιο σημαντικό πράγμα που ο καθένας μπορεί να κάνει σε μια σχέση. Με άλλα λόγια, αν ο/η σύντροφος σας κάνει πολλές δουλειές γύρω από το σπίτι, δώστε τους να καταλάβουν πόσο εκτιμάτε αυτό που κάνουν, αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο για να ξεκινήσετε να βελτιώνετε την σχέση σας.
 200.000 έως 250.000 ζευγάρια χωρίζουν κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (Coleman, L., & Glenn, F. (2009). When Couples Part. London), αυτές οι συμβουλές μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τα τους παντρεμένους γονείς. Η έρευνα έδειξε ότι οι γονείς είναι λιγότερο πιθανό να βρουν χρόνο για τον/την σύντροφο τους ή για «χρόνο για το ζευγάρι», χρειάζεται να διακόψετε την καθημερινότητα για να πείτε ένα «σ ‘αγαπώ» ή να κάνετε οποιαδήποτε από τις μικρές χειρονομίες που αναφέρθηκαν ποιο πάνω και προσθέτουν θετικά σε αυτά που κρατάνε ένα ζευγάρι μαζί και αγαπημένο.
Συχνά έχει επισημανθεί ως ένα σημαντικό μέρος της διατήρησης μιας σχέσης είναι η επικοινωνία, αυτό δεν σημαίνει  πάντα μακρές συναισθηματικές συζητήσεις. Απλά ένα email ή ένα μήνυμα στο κινητό κατά τη διάρκεια της ημέρας, μοιραζόμενοι κάτι αστείο που είδατε, ή ένα δύο λεπτά για να στείλετε ένα τυχαίο «Σ ‘αγαπώ», αυτό το μήνυμα μπορεί να φωτίσει την ημέρα του/της συντρόφου σας και να σας κρατήσει συνδεδεμένους σε όλη τη φασαρία της πολυάσχολης ζωής σας έξω από το σπίτι. Να είστε σε θέση να μοιράζεστε πράγματα με τον/την σύντροφό σας, να μιλάτε ανοιχτά για τα προβλήματά σας και τα συναισθήματα που νιώθετε για αυτά, είναι  ένα σημαντικό μέρος της καλής επικοινωνίας.
Αν ψάχνετε για μερικές ιδέες για  τα πράγματα που πρέπει να θυμάστε, παρακάτω είναι μια λίστα των κορυφαίων απαντήσεων για το τι κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι τους εκτιμά ο/η σύντροφός τους:
Τι κάνει ο/η σύντροφός σας που σας κάνει  να αισθάνεστε ότι σας εκτίμα;
Μου λέει ευχαριστώ ή / και μου δίνει συγχαρητήρια.
Μου κάνει κάρτες, δώρα, λουλούδια κλπ
Μοιράζεται τις δουλειές του σπιτιού ή / και τη φροντίδα των παιδιών
Μιλάει μαζί μου και με ακούει
Είναι σωματικά στοργικός
Μου λέει ότι με αγαπάει
Μαγειρεύει κάποια / όλα τα γεύματα μας
Μου κάνει το τσάι, τον καφέ ή / και πρωινό στο κρεβάτι
Με υποστηρίζει και με φροντίζει
Είναι πάντα εκεί για μένα
Εκτιμά και  σέβεται τις απόψεις μου
Θέλει να περνάμε  χρόνο μαζί, ως ζευγάρι
Υποστηρίζει τα προσωπικά μου ενδιαφέροντα / την καριέρα μου
Σεξουαλική οικειότητα
Τα μικρά πράγματα που κάνουμε σημαίνουν πολλά. Σίγουρα δεν είναι κόπος να γράψετε κάποιες υπενθυμίσεις στο τηλέφωνο ή το ημερολόγιό σας ώστε να περνάτε χρόνο ως ζευγάρι ή να κάνετε κάτι ιδιαίτερο για τον/την σύντροφό σας μια φορά κάθε τόσο. Η μοναδικότητα και η ιδιαιτερότητα της χειρονομίας φαίνεται να είναι εξίσου σημαντική με την πράξη της εκτέλεσης της. Και αν δεν είστε σίγουροι, γιατί όχι απλώς να ρωτήσετε; Φροντίδα, αγάπη και προσοχή, αυτά είναι τα πράγματα που θα μπορούσαν εύκολα να σας κάνουν  ένα/μια υπέροχο/η σύντροφο, σύζυγο.

Την έρευνα μπορείτε να την βρείτε: Πατώντας Εδώ 

Χαράλαμπος Σολέας
Παρακαλώ μοιραστείτε, ποτέ δεν ξέρετε ποιου την ζωή μπορεί να αλλάξετε ….

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτηση σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας, όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτηκές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750