Ύπνωση & Γονιμότητα | Πώς Μπορεί η Υπνοθεραπεία να Αυξήσει τις Πιθανότητες Επιτυχίας;

 
 

Η σύλληψη ορίζεται ως η ένωση ενός αρσενικού σπερματοζωάριου με ένα θηλυκό ωάριο, που συμβάλλουν στην δημιουργία του ζυγωτού. Πριν από την πρώτη εγκυμοσύνη -η οποία προέκυψε από την In vitro fertilization (IVF)* το 1973-, υπήρχε η θεωρία ότι η ανθρώπινη γονιμοποίηση γίνεται μόνο μέσα στο σώμα της γυναίκας.

Λίγα χρόνια αργότερα όμως, το 1978, γεννήθηκε η Louise Brown, το πρώτο μωρό του «δοκιμαστικού σωλήνα», το οποίο και σηματοδότησε την έναρξη της αναπαραγωγικής ενδοκρινολογίας.

Αν και αρκετά ζευγάρια που έκτοτε δε θα μπορούσαν να αποκτήσουν μωρό είναι τώρα γονείς -λόγω της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART)-, υπάρχουν και πολλά άλλα που (ακόμα) δεν μπορούν. Η ART είναι απλά μία ακόμα επιλογή και όχι απαραίτητα η λύση στα προβλήματα γονιμότητας.

Με όλες τις προόδους στην επιστήμη, οι εμβρυολόγοι ακόμα δεν μπορούν να πουν ποιος θα πάει στο σπίτι με ένα μωρό και ποιος όχι. Η δημιουργία της ζωής είναι θαυμάσια, ενδιαφέρουσα και μυστηριώδης και οι απαντήσεις δεν μπορούν να βρεθούν κάτω από το μικροσκόπιο.

Η IVF είναι μία πολύ χρονοβόρα, έντονη και απαιτητική διαδικασία. Οι άνθρωποι επενδύουν οικονομικά και συναισθηματικά, πιστεύοντας ότι η ευτυχία τους εξαρτάται από την επιτυχή έκβαση.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, η εξωσωματική γονιμοποίηση πιθανόν να έχει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά και ψυχολογικά, ενώ ο αντίκτυπος  μεγεθύνεται από την αποτυχία της θεραπείας. Η απαιτητική φύση της διαδικασίας μπορεί επίσης να επηρεάσει την εργασία των ανθρώπων και την κοινωνική τους ζωή.

Το υψηλό οικονομικό κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι γνωστό και πολλές φορές, με την ανάγκη τριών ή περισσοτέρων κύκλων, γίνεται ακόμα υψηλότερο. Επίσης, οι σχέσεις μπορεί να υποφέρουν σεξουαλικά και συναισθηματικά, κάτω από αυτές τις στρεσσογόνες συνθήκες.

Με απλά λόγια, η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής και στην περίπτωση αποτυχίας, μπορεί να αφήσει ένα αίσθημα απώλειας, απογοήτευσης, εξάντλησης και απουσία ελπίδας.

Ο καθηγητής Levitas και η ομάδα του στο Νοσοκομείο Soroka στο Ισραήλ παρουσίασαν μία μελέτη στην Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στο Βερολίνο τον Ιούλιο του 2004, σύμφωνα με την οποία η ύπνωση μπορεί να διπλασιάσει αποτελεσματικά την επιτυχία της θεραπείας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η έρευνα σε 185 γυναίκες διαπίστωσε ότι το 28% των γυναικών που είχαν υπνωτιστεί για τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης έμειναν έγκυες, σε σύγκριση με το 14% των γυναικών της ομάδας ελέγχου.

Ο καθηγητής Levitas μελέτησε τις επιδράσεις της ύπνωσης για τη θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, επειδή προηγούμενες μελέτες απέδειξαν ότι το άγχος της διαδικασίας δημιουργούσε μικρές συσπάσεις της μήτρας που εμπόδιζε την επιτυχή εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Σε προηγούμενες μελέτες είχαν χρησιμοποιηθεί ηρεμιστικά, αλλά τίποτα δεν λειτούργησε όπως η ύπνωση.

Ο Χαράλαμπος Σολέας μελέτησε την επίδραση του στρες και του άγχους και πόσο αυτό επηρεάζει την διαδικασία της γονιμοποίησης. Η έρευνά του -που διεξήχθη στην Κύπρο το 2016- αποδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ δυσκολίας στην γονιμοποίηση και στρες.

Η υπνοθεραπεία, όπως δηλώνει, είναι η καλύτερη τεχνική για διαχείριση αυτού του άγχους και αύξηση των πιθανοτήτων εγκυμοσύνης. Μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια σε ένα ζευγάρι που ξεκινά τη διαδικασία απόκτησης παιδιού.

Στο χρόνο που εργάστηκε με ανθρώπους που υποβάλλονταν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, άκουσε επανειλημμένα για τη θετική επίδραση της υπνοθεραπείας στην εμπειρία τους. Ορισμένες μονάδες γονιμότητας παρέχουν συμβουλές στήριξης στις υποψήφιες μητέρες, όμως όπως αποδείχθηκε, η υπνοθεραπεία προσφέρει πολύ περισσότερα.

Πρώτον, με την υπνοθεραπεία οι υποψήφιες μητέρες μπορούν να διδαχθούν πώς να επιτύχουν μια βαθιά κατάσταση χαλάρωσης, χρησιμοποιώντας την ύπνωση που θα βοηθήσει να μειωθούν σημαντικά τα επίπεδα του στρες.

Δεύτερον, η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη ψυχική, συναισθηματική και σωματική τους προετοιμασία για εξωσωματική γονιμοποίηση -και αυτό μπορεί να κυμαίνεται από θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλαγές και περιορισμό πεποιθήσεων, καθώς και εξάλειψη φόβων (π.χ. ενέσεις) κ.α.

Ακόμη, μέσω της υπνοθεραπείας γίνεται καλύτερη διαχείριση μίας ενδεχόμενης αποτυχίας. Και εν τέλει, η υπνοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει με το να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχούς έκβασης!

*In vitro fertilization (IVF) είναι η διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια γονιμοποιούνται από το σπέρμα έξω από τη μήτρα της γυναίκας. Είναι μια σημαντική θεραπεία στην υπογονιμότητα, όταν έχουν αποτύχει οι άλλες μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το γονιμοποιημένο ωάριο (ζυγώτης) μεταφέρεται στη συνέχεια στη μήτρα της ασθενούς, με την πρόθεση να δημιουργήσει μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Χαράλαμπος Σολέας

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα στο 7000 5750 ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δεν ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750

Τα πιο πάνω προγράμματα δεν έχουν σκοπό να αντικαταστήσουν την ιατρική ή ψυχιατρική/ψυχολογική θεραπεία αλλά να την συμπληρώσουν και να την ενισχύσουν.