EnglishGreek

Ύπνωση και αθλητισμός

 
 

Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει ξανά ο αθλητισμός να ανακαλύπτει τις τεχνικές Ύπνωσης, Νεύρο Γλωσσικού Προγραμματισμού ή Coaching.

Αν και η αύξηση των αθλητικών επιδόσεων με τεχνικές ύπνωσης χρησιμοποιείται για δεκαετίες και Υπάρχει μια μακρά ιστορία της ύπνωσης στον αθλητισμό, συχνά χρησιμοποιείται με διαφορετικά ονόματα, όπως ψυχική ενδυνάμωση ή autogenic εκπαίδευση ή οραματισμός κ.α.

Ας δούμε μόνο μερικά παραδείγματα αθλητών που χρησιμοποιούσαν ύπνωση:

Σύμφωνα με το γνωστό βιβλίο Les Cunningham κατά την περίοδο 1978-79 στην Αυστραλία, ο γνωστός άγγλος αθλητής του κρίκετ Mike Brearley έβλεπε κλινικό υπνοθεραπευτή, στους ολυμπιακούς αγώνες στην Μελβούρνη

Το 1956, η ρωσική ομάδα είχε μαζί της 11 υπνοθεραπευτές.

Ύπνωση είχε χρησιμοποιηθεί το 1980 στους ολυμπιακούς αγώνες σε 20 αθλητές από την Αυστραλία (κολυμβητές) με θεαματικά αποτελέσματα.

Το 1996, ο Steve Collins (beat Chris Eubank) παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας κέρδισε τον τίτλο Super-middleweight. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας του οφείλετε στην επικέντρωση της προσοχής του που δημιουργήθηκε έπειτα από συνεδρίες ύπνωσης με τον Δρ. Tony Κουίν.

Ακόμα στους ολυμπιακούς αγώνες στο Πεκίνο το 2008 δυο σκοπευτές που κέρδισαν χρυσά μετάλλια για τις ΗΠΑ συνεργάσθηκαν με υπνωτιστή.

Το 1984, το περιοδικό Time ανέφερε ότι η Mary Lou Retton χρησιμοποίησε ύπνωση για την προετοιμασία της στην Ολυμπιάδα το LA για να μπλοκάρει τον πόνο στο πόδι την με αποτέλεσμα να κερδίσει το χρυσό μετάλλιο.

Το 1983 Οι Chicago White Sox προσέλαβαν ως μόνιμο συνεργάτη κλινικό υπνωτιστή.

Το 1967, o οδοντίατρος, Δρ. Raymond Abrezol, χρησιμοποίησε ύπνωση στα τα μέλη της ελβετικής ομάδας σκι με αποτέλεσμα να κερδίσουν Χρύσα μετάλλια.

Ο γνωστός παγκόσμιος πρωταθλητής στο γκολφ Tiger Woods έχει δηλώσει σε πολλές συνεντεύξεις του ότι χρησιμοποιεί ύπνωση και NLP.

Η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει έναν αθλητή:

* Να Αυξήσει τις επιδώσεις του.

* Να καταργήσει τους δισταγμούς.

* Να Μειώσει το στρες πριν τον αγώνα.

* Να Προγραμματιστεί για την επιτυχία.

* Να Αυξήσει ή να χάσει βάρος.

* Να Εστιάσει την προσοχή του στον αγώνα.

* Να Αναπτύξει ψυχική αντοχή.

* Να Αύξηση τα κίνητρα.

* Να Υπερνικήσει τα ψυχικά εμπόδια.

* Να Ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και την θετική σκέψη.

Η ύπνωση μπορεί να είναι εξίσου χρήσιμη τόσο σε ατομικά όσο και σε ομαδικά αθλήματα.

Χαράλαμπος Σολέας
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα στο 70005750 ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές. Παρακαλώ για κοινοποίηση, ποτέ δεν ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει …

Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750