EnglishGreek

Οκτώ βήματα για επίτευξη των στόχων σας

 
 

Κάθε αρχή  έτους, σημαίνει, για τους περισσότερους, λήψη αποφάσεων, επανεξέταση και προγραμματισμός. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Scranton το 2014, μόνο το 8% πέτυχαν τους στόχους τους, το νέο έτος.

Γιατί δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι; Μήπως δεν είναι τόσο επιθυμητοί;

Τι λέει η έρευνα αλλά και οι προσωπικές εμπειρίες για τις αιτίες αποτυχίας;

Όταν θέτουμε πολλούς στόχους, π.χ. περισσότερα ταξίδια, έναρξη επιχείρησης, απώλεια δέκα κιλών, ανταπόκριση στο ρόλο του καλού συντρόφου ή τέκνου, επαγγελματική εξέλιξη, μπαίνουν τα θεμέλια για την αποτυχία γιατί «αποσπόμαστε» και δεν υπάρχει καμία πρόοδος.

Πρέπει να επικεντρωνόμαστε σε έναν έως τρεις στόχους, για τους οποίους στη δεδομένη στιγμή υπάρχει πραγματική ανάγκη επιτυχίας. Πολλές φορές θέτουμε στόχους και εκ των υστέρων συνειδητοποιούμε πως δεν ήταν πραγματικοί. Δεν τους θέλαμε πραγματικά. Αφιερώσαμε πολύ χρόνο και ενέργεια. Όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν είναι πραγματικοί στόχοι, πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια και να επικεντρωθούμε στον επόμενο στόχο.

Επίσης, Είναι απαραίτητη η σαφήνεια του επιθυμητού αποτελέσματος με συγκεκριμένες δράσεις, αδιαπραγμάτευτο χρονοδιάγραμμα και ορισμό ημερομηνίας λήξης, χωρίς αναβολές.

Επίτευξη στόχων σε οκτώ βήματα:

  • Περιγράφουμε τους στόχους μας

Φαίνεται απλό και βασικό, αλλά πολλές φορές είτε δεν θέτουμε στόχους είτε τους θέτουμε μόνο… «στο κεφάλι μας». Με την πάροδο του χρόνου,  μας αποσπούν την προσοχή άλλα πράγματα και ξεχνάμε τους στόχους μας. Μερικά λεπτά χρειάζονται για να γραφτούν.

  • Επιλέγουμε δύο – τρεις στόχους πραγματικά σημαντικούς

Επιλέγουμε πραγματικά επιθυμητούς στόχους, όχι τους πιο «ωραίους».

  • Γνωρίζουμε τις αιτίες της επιθυμίας επίτευξης των στόχων αυτών.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε το κίνητρο το οποίο θα πρέπει να είναι προσωπικό. Γιατί είναι επιθυμητή η απώλεια βάρους, αυτή η προαγωγή ή η έναρξη μιας επιχείρησης;

  • Σπάμε τους στόχους σε μικρότερες δράσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα

Φτιάχνουμε μία λίστα ενεργειών για κάθε στόχο (με ημερομηνία λήξης) και διαχωρίζουμε κάθε μία από αυτές τις ενέργειες σε πολύ μικρά και απλά βήματα. Τόσο απλά, ώστε ο πρώτος να μπορεί να επιτευχθεί άμεσα.

  • Αξιολογούμε τους στόχους και προγραμματίζουμε τις δράσεις μας με ορατά βήματα

Αξιολογούμε τους στόχους και σχεδιάζουμε ορατά βήματα δράσης, έτσι ώστε να παρακολουθούμε την πρόοδο τους

  • Υλοποιούμε πράξεις προς το στόχο.

Καμία πράξη ίσον καμία πρόοδος. Ο προγραμματισμός και η ανταλλαγή ιδεών μπορεί να φαίνονται σαν μια παραγωγική και ικανοποιητική άσκηση, αλλά δεν αρκούν. Χρειάζεται δράση.

  • Παρακολουθούμε την πρόοδο

Είναι απαραίτητη η εξέταση της προόδου σε εβδομαδιαία ή τουλάχιστον σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση. Όταν θέτουμε προσωπικούς στόχους, είμαστε φιλόδοξοι και επιθυμούμε τα μέγιστα το συντομότερο ενώ η έλλειψη αποτελεσμάτων οδηγεί εύκολα σε παραίτηση. Ορίζουμε ενέργειες και ρεαλιστικά βήματα, στον προσωπικό μας ρυθμό και εντός των ορίων μας. Αν υπάρχει δυσκολία προόδου λόγω έλλειψης γνώσεων, δεξιοτήτων ή εμπειριών, πρέπει να βοηθηθούμε από έναν κόουτς.

  • Επικοινωνούμε με άλλους σχετικά με την πρόοδό μας

Μερικές φορές υπάρχει η αίσθηση «στασιμότητας» ή «τέλματος» ακόμα και εάν έχουν γίνει πολλές ενέργειες. Βοηθάει η ένταξη σε ομάδες υποστήριξης ή η στήριξη ενός ατόμου εμπιστοσύνης ή ενός επαγγελματία κόουτς ο οποίος μπορεί να μας παρακινήσει για κάτι καλύτερο. Τέλος, χρειάζεται απόσταση από  αρνητικούς ανθρώπους που δυσκολεύουν τα πάντα.

 Τα παραπάνω βήματα είναι του μοντέλου SMART, που σημαίνει  συγκεκριμένοι, μετρήσιμοι, πραγματοποιήσιμοι , ρεαλιστικοί και χρονικά προσδιορισμένοι στόχοι, εμπλουτισμένοι με την αξιολόγηση και την αναθεώρηση. Θα πρέπει να υιοθετήσουμε την υπομονή και την προθυμία για δοκιμασία ή ακόμα και την αποτυχία. Εάν υπάρξει αποτυχία, να μη βιαστούμε να παραιτηθούμε, ίσως με διαφορετικές δράσεις να μετατραπεί σε επιτυχία. Η επιτυχία δεν εξαρτάται μόνο από τις δεξιότητες, τα ταλέντα ή τις εμπειρίες μας αλλά και από την επιμονή. Αυτή διαχωρίζει τους ανθρώπους σε επιτυχημένους και μη. Εν τω μεταξύ, πρέπει να απολαμβάνουμε το ταξίδι και να υπάρχει αυτό επιβράβευση όταν πετυχαίνουμε κάποιο ορόσημο.

Χαράλαμπος Σολέας

 Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα για την επίτευξη στόχων και το προσωπικό coaching στο 70005750  ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση, ποτέ δεν ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει …


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750