Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός (NLP) στις Επιχειρήσεις

 
 

Οι τεχνικές του NLP (Neuro-Linguistic Programming) μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού μίας επιχείρησης. Επίσης, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον τομέα της επικοινωνίας, στο χτίσιμο σχέσεων με πελάτες ή και συνεργάτες και στην επίτευξη ατομικών ή και ομαδικών στόχων.

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι παράγοντας ζωτικής σημασίας για την επιτυχία ενός μάνατζερ. Όσο πιο αποτελεσματική είναι η επικοινωνία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες επιτυχίας του μάνατζερ -είτε αυτή αφορά στην ομάδα, στους ασφαλισμένους, στους πελάτες, στους ρυθμιστικούς φορείς, στα ανώτερα διευθυντικά στελέχη, στους συνεργάτες, ακόμα και στον εαυτό του.

Τι είναι το NLP (Νεύρο-Γλωσσικός Προγραμματισμός);

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο φοιτητής μαθηματικών και πληροφορικής Richard Bandler και ο καθηγητής γλωσσολογίας Dr. John Grinder ξεκίνησαν να μελετούν την ανθρώπινη τελειότητα, θεμελιώνοντας το NLP.

Αν και ο όρος NLP παραμένει σχετικά άγνωστος στους περισσοτέρους, οι τεχνικές του έχουν πολλές εφαρμογές στις επιχειρήσεις, στην καθοδήγηση, στην κατάρτιση, στην ανάπτυξη, στον αθλητισμό, στην υγεία, στη θεραπευτική και στη ψυχολογία.

Χάρη στην ποικιλομορφία του NLP, ο Paul McKenna βοήθησε τον David Walliams να κολυμπήσει το αγγλικό κανάλι, προετοιμάζοντάς τον μέσω μιας τεχνικής στρέβλωσης του χρόνου, ενώ ο διάσημος ηθοποιός Roger Moore… σταμάτησε να τρώει ψωμί!

Το NLP οργανώνει τη σκέψη, το συναίσθημα, τη γλώσσα και τη συμπεριφορά, με σκοπό την αποτελεσματικότητα και τη δημιουργικότητα. «Μοντελοποιεί» επιτυχημένες συμπεριφορές, μετατρέποντάς τις σε πρακτικές δεξιότητες.

Η «μοντελοποιήση» (βασική έννοια του NLP) παρέχει έναν τρόπο κατανόησης και διαμόρφωσης στρατηγικών, με στόχο την επίτευξη στόχων. Επίσης, το NLP βελτιώνει την επικοινωνία, λεκτική ή μη (: γραπτή ή γλώσσα του σώματος).

Ας δούμε δύο τουλάχιστον, από τις πολλές και χρήσιμες για τους μάνατζερ τεχνικές του NLP στις επιχειρήσεις:

Διαμόρφωση και Αναδιαμόρφωση (Framing & Re-framing)

Σημαντική και χρήσιμη έννοια στο NLP είναι και η «διαμόρφωση». Δηλαδή, ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου πλαισίου, μέσω της επιλογής συγκεκριμένων λέξεων.

Για παράδειγμα, εάν ένας διευθυντής περιγράφει μία εργασία σε ένα μέλος της ομάδας ως «μία εργασία που ποτέ δε φαίνεται να γίνεται», έχει ενδεχομένως διαμορφώσει την εργασία ως δύσκολη ή ασήμαντη. Ο παραλήπτης του μηνύματος θα εκλάβει και θα επεξεργαστεί αυτά τα λόγια, θέτοντας το έργο τελευταίο στη λίστα του έως ανέφικτο.

Άλλο παράδειγμα της «διαμόρφωσης» είναι η φράση «Μη σκεφτείς έναν ελέφαντα!» Τί μπορείτε αμέσως να κάνετε; Εφόσον η διαμόρφωση της πρότασης έχει επιστήσει την προσοχή σας σε έναν ελέφαντα, το πιθανότερο είναι να τον σκεφτείτε.

«Αναδιαμόρφωση» από την άλλη, είναι η διαδικασία αλλαγής του υπάρχοντος πλαισίου. Για παράδειγμα, η δήλωση «το ποτήρι είναι μισοάδειο» μπορεί να αναδιαμορφωθεί (να αναδιατυπωθεί) ως «το ποτήρι είναι μισογεμάτο», αλλάζοντας την αντίληψη του παραλήπτη του μηνύματος.

Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεσματικής χρήσης της «διαμόρφωσης» και της «αναδιαμόρφωσης» είναι το «πλαίσιο του προβλήματος» σε σχέση με το «πλαίσιο έκβασης»…

 Πλαίσιο του προβλήματος

Είμαστε προκατειλημμένοι στην επίλυση προβλημάτων, αφού το «πλαίσιο του προβλήματος» επικεντρώνεται στο παρελθόν: Τι πήγε στραβά και γιατί; Ποιος έκανε τί; κ.ο.κ. -οδηγώντας μας συνήθως, στην εστίαση στο αρνητικό.

Μέσα στο «πλαίσιο του προβλήματος», οι ερωτήσεις θα είναι:

– Ποιο είναι το πρόβλημα;

– Πόσο καιρό είχαμε το πρόβλημα;

– Ποιος φταίει για αυτό;

– Γιατί δεν έχει λυθεί ακόμα;

 Πλαίσιο έκβασης

Το «πλαίσιο έκβασης» εστιάζει στη μελλοντική επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος, επιδιώκοντας γρήγορα αποτελέσματα. Ρωτάμε «τί θέλουμε και πώς να πάμε εκεί;» και αυτό συνήθως, οδηγεί σε μία θετική εστίαση.

Η «αναδιαμόρφωση» του «πλαισίου έκβασης» οδηγεί σε ερωτήματα όπως:

– Τί θέλουμε;

– Πώς θα ξέρουμε πότε το έχουμε;

– Ποιος είναι ο σκοπός?

– Πώς μπορούμε να το κάνουμε να συμβεί;

– Τί πόρους έχουμε και τί χρειαζόμαστε;

– Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Οι παραπάνω τεχνικές συμβάλλουν στην αποτελεσματική επικοινωνία του μάνατζερ, ο οποίος μέσω του «πλαισίου έκβασης» θα κατευθύνει την προσοχή του ακροατή, επηρεάζοντας θετικά τη συμπεριφορά και την ανταπόκρισή του.

 Βηματοδότηση και Καθοδήγηση (Pacing & Leading)

Ακόμα ένα ισχυρό εργαλείο του μάνατζερ είναι η «βηματοδότηση και καθοδήγηση». Επικοινωνώντας με πολλούς διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, ο μάνατζερ οικοδομεί rapport, κατανοώντας τον άλλον και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του. Αυτό ονομάζεται «βηματοδότηση» και επιτυγχάνεται μέσω της:

– Επιλογής των λέξεων, δηλαδή χρησιμοποιώντας λέξεις κατανόησης και συμπάθειας για την άποψη του άλλου, από τη θέση του, χωρίς απαραίτητα να συμφωνεί.

– Χρήσης της γλώσσας του σώματος,  σε αρμονία με τη γλώσσα του σώματος του συνομιλητή.

Μέσω της «βηματοδότησης», ο μάνατζερ οικοδομεί μία σχέση εμπιστοσύνης και κατανόησης, έτσι ώστε να “οδηγήσει” και να ασκήσει επιρροή στους συνομιλητές του. Έτσι, η επικοινωνία ρέει ομαλά και υπάρχει μια αίσθηση ομαδικής εργασίας.

Η «βηματοδότηση» μοιάζει με σκυταλοδρομία. Όταν και οι δύο δρομείς έχουν την ίδια ταχύτητα, η μεταφορά της σκυτάλης θα συμβεί ομαλά και με επιτυχία. Αντίστοιχα, όταν ο διευθυντής και το κοινό του είναι στο ίδιο μήκος κύματος, η μεταφορά των πληροφοριών και των ιδεών συμβαίνει πιο ομαλά και αποτελεσματικά.

Οι ηγέτες αντιλαμβάνονται τη σημασία της -εκ προοιμίου- αναγνώρισης της αξίας τους, πριν την κατανόηση και την αποδοχή μίας άποψης που εκφράζεται σε αυτούς. Λειτουργούν καλύτερα, αφού πρώτα κάνουν αποτελεσματική «βηματοδότηση».

Η τεχνική «βηματοδότησης και καθοδήγησης» είναι σημαντική, τόσο σε ομάδες και οργανισμούς, όσο και σε ατομική βάση. Μαθαίνοντας αποτελεσματικά αυτές τις τεχνικές, αυξάνονται οι δυνατότητες  -και οι πιθανότητες- ανάπτυξης.

Οι δύο προαναφερθείσες τεχνικές μπορούν να συνδυαστούν επιτυγχάνοντας εξαιρετικά αποτελέσματα για ένα μάνατζερ, ενώ υπάρχουν δεκάδες άλλες που μπορεί να προσφέρει η εκπαίδευση στο NLP, βοηθώντας εσάς ή την επιχείρησή σας στην κατάκτηση μίας ηγετικής θέσης.

Χαράλαμπος Σολέας

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα για την επίτευξη στόχων και το προσωπικό coaching στο 70005750  ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δε ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750