EnglishGreek

Μία νέα «θεότητα»: Ο «θεός» Φόβος!

 
 

Φαίνεται ότι η κοινωνία στην οποία ζούμε, έχει «επενδύσει» πολύ στο «θεό» Φόβο! Το 70% των διαφημιστικών μηνυμάτων σε τηλεόραση και ραδιόφωνο, σχεδόν όλες οι κινηματογραφικές ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια φλερτάρουν γύρω από το φόβο. Το ίδιο κάνουν και η επερχόμενη οικονομική κατάρρευση, οι ληστείες, η ανεργία, η διαφθορά, οι παρακολουθήσεις, οι αρχές που δεν υπάρχουν αλλά προστατεύουν τους ληστές και τους κομπιναδόρους ενώ αναζητούν τους εύκολους στόχους(!) και… πάει λέγοντας!

Απλώς, παρακολουθήστε ειδήσεις απόψε και θα καταλάβετε… Συνέχεια το σύστημα μας υπενθυμίζει πόσο ανασφαλείς είμαστε: η μόλυνση και η καταστροφή του περιβάλλοντος, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, η τρομοκρατία, οι σεισμοί, οι πυρκαγιές το καλοκαίρι, οι εξατμίσεις από τα αυτοκίνητα και τόσα άλλα! Από τη στιγμή που η ίδια η κοινωνία μας παράγει και μας «πουλάει» φόβο, επόμενο είναι να τον «κουβαλάμε» συνέχεια μαζί μας: στο σπίτι μας, στις σχέσεις μας, στην εργασία μας, στο κρεβάτι μας κ.ο.κ.

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των ανθρώπων είναι ο φόβος της αποτυχίας. Ο φόβος αυτός συνδέεται άμεσα με το φόβο της απόρριψης. Ο φόβος αυτός είναι το μονοπάτι που οδηγεί στην αποτυχία. Και ενώ η ίδια η αποτυχία έχει μία υπόσταση, ο φόβος της δεν είναι παρά μία κατάσταση του μυαλού.

Όλοι σήμερα ξέρουμε πως γινόμαστε ό,τι σκεπτόμαστε. Αν όμως αυτή η σκέψη είναι σωστή, γιατί δε σκεφτόμαστε συνέχεια την επιτυχία; Η απάντηση έχει να κάνει με δυο πράγματα: (1) Σε τί ερεθίσματα είμαστε εκτεθειμένοι και (2) Πώς εμείς οι ίδιοι προγραμματίζουμε και κατευθύνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό;

Το γεγονός είναι ότι ζούμε σε έναν κόσμο αρνητικού προγραμματισμού, που μας εκθέτει συνέχεια σε αρνητικά ερεθίσματα (τηλεοράσεις, κοινωνικά φαινόμενα, τρομοκρατία κλπ.). Ο ίδιος αυτός προγραμματισμός μας δημιουργεί ένα φόβο. Ένα φόβο που διαμορφώνει τον ψυχικό μας κόσμο και κατ’ επέκταση, τη ζωή μας. Ένα φόβο που μας εμποδίζει να αποδώσουμε αυτά που πραγματικά μπορούμε και έτσι, μας δημιουργείτε μία ανασφάλεια!

Στη μέση αυτής της διαμάχης και της ανασφάλειας βρίσκεται η δική μας μάχη για επιτυχία, καταξίωση και επιβίωση. Ενώ νομίζουμε ότι φοβόμαστε την αποτυχία, όλοι την αντιμετωπίζουμε καθημερινά, με τον άλφα ή το βήτα τρόπο. Ο κάθε άνθρωπος αποτυγχάνει… Η αποτυχία είναι κάτι το υποκειμενικό και το μετρήσιμο!

Η μεγαλύτερη αποτυχία, να ξέρετε, είναι εκείνη που συμβαίνει μέσα στο μυαλό μας. Αν αλλάξετε τις λέξεις «απέτυχα» με τις λέξεις «αυτό που έμαθα και δε θα το επαναλάβω είναι …», θα δείτε και μόνοι σας πόσο μειώνεται αυτό που μέχρι τώρα θεωρούσατε αποτυχία. Με την πάροδο του χρόνου έμαθα δυο πράγματα σχετικά με τις αποτυχίες μου: (1) Να μαθαίνω από αυτές ή (2) Να τις αγνοώ!

Οι εξωτερικοί ή εξωγενείς φόβοι οδηγούν στους εσωτερικούς φόβους, όπως του τί θα συμβεί εάν αποτύχεις. Η δική σας αντίδραση στους εσωτερικούς φόβους επηρεάζει το τελικό αποτέλεσα. Με άλλα λόγια, δεν έχει και τόση σημασία αυτό που σας συμβαίνει, αλλά τί εσείς κάνετε με αυτό που σας συμβαίνει.

Η αποτυχία υλοποιείται μόνον όταν εσείς αποφασίσετε να τα παρατήσετε. Εσείς διαλέγετε τί θα κάνετε. Εσείς επιλέγετε τα αποτελέσματά σας. Αποφασίστε τώρα τί αποτελέσματα θέλετε στην ζωή σας, πιστέψτε ότι μπορείτε να τα έχετε, συγκεντρωθείτε σε αυτά ώστε να μην αφήσετε χώρο για αυτούς τους φόβους στο μυαλό σας και είμαι σίγουρος ότι θα ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη ζωή.

Αν από την άλλη, βρίσκετε τον εαυτό σας να δυσκολεύεστε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε φόβους, ανασφάλειες και θέματα που προκύπτουν στην καθημερινότητά σας, τότε η Συμβουλευτική Ζωής (Coaching) μπορεί να σας βοηθήσει. Επικοινωνήστε μαζί μου για ένα ραντεβού. Σίγουρα θα βρείτε λύσεις και τρόπους να ξεπεράσετε κάθε εμπόδιο και δυσκολία στην ζωή σας!

Χαράλαμπος Σολέας

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα για την επίτευξη στόχων και το προσωπικό coaching στο 7000 5750  ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δε ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750