6 Μαθήματα που μας Διδάσκει ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός για τις Διαπροσωπικές Σχέσεις

 
 

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός, έχοντας ως δεδομένο πως κάποιοι χτίζουν πιο εύκολα από κάποιους άλλους διαπροσωπικές σχέσεις, διαθέτει τον τρόπο και τα κατάλληλα εργαλεία, έτσι ώστε να καλλιεργήσουμε αυτή τη δεξιότητα. Τη δεξιότητα η οποία θα μας οδηγήσει στην επιτυχία σε κάθε τομέα: στην καριέρα, στην οικογένεια, στην επιχείρηση, στην πολιτική, ή οπουδήποτε αλλού.

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός μας διδάσκει πως «επικοινωνούμε παντού και πάντα», πως «χρειάζεται και λίγο… ευελιξία» και μας προτρέπει: «μιλήστε τη γλώσσα των ακροατών σας». Μας βοηθάει να αντιληφθούμε πως «ό,τι μπορούμε κάνουμε», πως τελικά «η επιλογή είναι δική μας», αλλά και τέλος, ότι «η συμπεριφορά δεν είναι κριτήριο… κριτικής».

1ο δίδαγμα: Επικοινωνούμε παντού και πάντα

Η επικοινωνία δε σταματάει ποτέ. Όποτε υπάρχει κοινωνική επαφή, υπάρχει κι επικοινωνία. Όταν ένα ζευγάρι καυγαδίσει, επικοινωνεί το θυμό και την απογοήτευσή του, ακόμα και μέσω της σιωπής. Όταν ένας έφηβος κλείνεται στο δωμάτιό του, στέλνει έτσι ένα μήνυμα στους γονείς του.

Ακόμα και σε πιο ουδέτερες καταστάσεις, οι άνθρωποι επικοινωνούν μέσω της γλώσσας του σώματος, ή τις κινήσεις των ματιών. Μεγάλο μέρος της επικοινωνίας μας είναι μη ρηματική και ασυναίσθητη, αφού στέλνουμε συνεχώς μηνύματα, χωρίς να γνωρίζουμε τί κάνουμε. Η επίγνωση αυτού του γεγονότος είναι το πρώτο βήμα βελτίωσης της ποιότητας των σχέσεών μας και κατ΄ επέκταση, της ζωής μας.

2ο δίδαγμα: Χρειάζεται και λίγο… ευελιξία

Πιστεύουμε ότι ο δικός μας τρόπος να βλέπουμε τα πράγματα είναι και ο σωστός. Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός μας βοηθάει να κατανοήσουμε ότι η συμπεριφορά των άλλων οφείλεται στη δική τους οπτική, η οποία είναι αποτέλεσμα του συνόλου των αξιών και των προσδοκιών της ζωής τους -έως τώρα.

Αντί να είμαστε απόλυτοι, πρέπει να είμαστε ευέλικτοι. Στον ΝΓΠ, μας υπενθυμίζεται ότι ο χάρτης δεν είναι η περιοχή-επικράτεια. Αντί να αμύνεσαι υπέρ του δικού σου χάρτη, αναζήτησε να καταλάβεις και να μάθεις από τους χάρτες που οι άλλοι χρησιμοποιούν για να πλοηγηθούνε στον κόσμο. Το άτομο με την πιο ευέλικτη συμπεριφορά θα ελέγξει την κατάσταση.

Στη φύση, επιβιώνουν τα ζώα και τα φυτά που προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους και εξελίσσονται. Στο οικονομικό περιβάλλον, η προσαρμοστικότητα είναι παράγοντας επιβίωσης των επιχειρήσεων. Το ίδιο ισχύει για και τους ανθρώπους, οι οποίοι όσο πιο αποτελεσματικά επικοινωνούν με τους άλλους, τόσο θα επιβιώνουν σε κάθε περίσταση και δε θα απομονώνονται.

Αυτό επιτυγχάνεται από ένα άτομο που μπορεί να εναλλάσεται μεταξύ διαφορετικών χαρτών, θα είναι ικανό να επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά με ένα πλατύτερο εύρος ατόμων κι έτσι, θα είναι πιο αποτελεσματικό στην εγκαθίδρυση καλών σχέσεων.

3ο δίδαγμα: Μιλήστε τη γλώσσα των ακροατών σας

Ο Νευρογλωσσικός προγραμματισμός αλλάζει την επικρατούσα πεποίθηση, ότι φταίνε «οι άλλοι» που δεν καταλαβαίνουν το μήνυμά μας. Εμείς έχουμε την ευθύνη της αποτυχίας και οφείλουμε να είμαστε ευέλικτοι, μιλώντας με τους όρους των άλλων και κατανοώντας τον κόσμο τους.

Για παράδειγμα, ο επικεφαλής ενός οργανισμού, χρησιμοποίησε το Facebook ως τρόπο επικοινωνίας, παρότι δεν του άρεσε και δεν το χρησιμοποιούσε ατομικά. Συνειδητοποίησε πως το ηλικιακό προφίλ των ατόμων του οργανισμού απαιτούσε μία πιο αποτελεσματική πλατφόρμα για να περάσει το μήνυμά του, κάτι που έγινε επιτυχώς.

Η επικοινωνία έχει να κάνει με τον πομπό -αυτόν που επικοινωνεί- και την ευελιξία του να αλλάζει τρόπους «αποστολής και παράδοσης».

4ο δίδαγμα: Ό,τι μπορούμε κάνουμε, ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους και εργαλεία

Όταν ένα μικρό παιδί πέφτει, συνήθως αρχίζει να κλαίει ή να ουρλιάζει. Αυτά είναι τα μέσα που διαθέτει για να τραβήξει την προσοχή μας. Ως ενήλικες, συμπεριφερόμαστε με πιο εκλεπτυσμένους και πολύπλοκους τρόπους, αλλά ισχύει η ίδια αρχή. Κάνουμε ό,τι πιστεύουμε ότι θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα!

Στον Νευρογλωσσικό προγραμματισμό, λέγεται συχνά, ότι κάθε συμπεριφορά έχει μια θετική πρόθεση. Ο καθένας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, σύμφωνα με τα διαθέσιμα εργαλεία και τους πόρους που έχει.

Η ανάπτυξη έξοχων σχέσεων σχετίζεται με το να καταλάβουμε, γιατί οι άνθρωποι συμπεριφέρονται με τον συγκεκριμένο τρόπο -όχι από τη δική μας οπτική, αλλά από τη δική τους. Έτσι, τους βοηθάμε να βρουν μια πιο παραγωγική συμπεριφορά, δίνοντάς τους νέους πόρους.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για κάποιον, είναι να του διευρύνουμε την ικανότητα να λύσει τα προβλήματά του, «δείχνοντάς» του νέα εργαλεία. Είναι σπανίως αποτελεσματικό -μακροπρόθεσμα-, να λύνεις τα προβλήματα των άλλων για λογαριασμό τους, ενώ είναι άκρως βοηθητικό, να τους δώσεις την ικανότητα να τα λύσουν. Ως αποτέλεσμα, θα δυναμώσει η σχέση σας.

5ο δίδαγμα: Η επιλογή είναι δική μας

Ο Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός θεωρεί ότι πάντα ενεργούμε μέσω δύο οπτικών γωνίων: της αιτίας και του αποτελέσματος. Όταν ενεργούμε «από την αιτία», έχουμε τον έλεγχο της εμπειρίας μας και μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα. Όταν ενεργούμε «από το αποτέλεσμα», κατηγορούμε άλλους ή τις περιστάσεις, για να δικαιολογήσουμε την έλλειψη επιτυχίας, υγείας ή ευτυχίας μας.

Είτε από την αιτία, είτε από το αποτέλεσμα, εμείς επιλέγουμε -εμείς έχουμε πάντα τον έλεγχο και την ευθύνη. Αν μια σχέση εξελίσσεται άσχημα, η καλύτερη προσέγγιση -κατανοώντας την οπτική και του άλλου ατόμου- είναι πάντα μια αποτελεσματική επικοινωνία μαζί του, και… το ενδεχόμενο αλλαγής της δικής μας συμπεριφοράς, αφού όλοι είμαστε ικανοί για αλλαγή και επιτυχία.

6ο δίδαγμα: Η συμπεριφορά δεν είναι κριτήριο… κριτικής

Είναι βασική παραδοχή του Νευρογλωσσικού Προγραμματισμού, ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται όσο καλύτερα μπορούν, σύμφωνα με την οπτική τους και όσα εργαλεία διαθέτουν τη δεδομένη στιγμή. Μέχρι εκεί φτάνουν οι δυνατότητές τους, μέχρι εκεί αντέχουν οι δυνάμεις τους. Συνεπώς, δεν πρέπει να κατηγοριοποιούμε τους άλλους με βάση την συμπεριφορά τους, αφού αυτή αλλάζει διαρκώς όσο αλλάζουν οι συνθήκες και όσο μαθαίνουν και αναπτύσσονται.

Μόνο όταν αναλαμβάνουμε την ευθύνη των σχέσεών μας και μαθαίνουμε να είμαστε ενεργητικοί, προσαρμοστικοί και δραστήριοι, μπορούμε να αντιστρέψουμε τις κακές, αντιπαραγωγικές και «βαλτωμένες» σχέσεις. Και τότε θα αντιληφθούμε την μεγάλη δύναμη που διαθέτουμε, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη -γνωρίζοντας πως οι άνθρωποι δεν είναι η συμπεριφορά τους!

Να είστε πάντα καλά με υγεία και χαρά.

Χαράλαμπος Σολέας

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα για την επίτευξη στόχων και το προσωπικό coaching στο 70005750  ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δεν ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750