Ιατρική & Ύπνωση | Υπνοθεραπεία: Η Θεραπεία Συναισθηματικών και Σωματικών Προβλημάτων, από Μέσα Προς τα Έξω

 
 

Όλο και περισσότεροι γιατροί συνειδητοποιούν τώρα, ότι η ύπνωση είναι ένα ισχυρό φάρμακο. Γιατί είναι και πώς αυτό συμβαίνει, παραμένει ένα μυστήριο -αλλά η επιστήμη αποδεικνύει ότι η ύπνωση μπορεί να βελτιώσει την υγεία σας, με εκπληκτικούς τρόπους.

Για να αναφέρουμε μερικούς από αυτούς, μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, να κάνει την αναπνοή ευκολότερη για τα άτομα με αναπνευστικές νόσους, να βοηθήσει με γαστρεντερικές παθήσεις και να ανακουφίσει την κατάθλιψη. Τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία, ωστόσο, προέρχονται από μια έρευνα για την επούλωση.

Σε μια πιλοτική μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1999, η ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Carol Ginandes, Ph.D., έδειξε ότι η ύπνωση μπορεί να βοηθήσει τα σπασμένα οστά να θεραπευθούν γρηγορότερα -και σε ένα επόμενο πείραμα που δημοσιεύθηκε το 2000, η Ginandes και η ερευνητική της ομάδα ανακάλυψαν ότι γυναίκες  που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μείωσης στήθους, ανέκαμψαν πολύ πιο γρήγορα με τη χρήση ύπνωσης.

Θεωρείται ότι η ύπνωση μεταβάλλει τα επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών που βρίσκονται στον εγκέφαλο και επηρεάζουν το νευρικό σύστημα, την παραγωγή ορμονών και το ανοσοποιητικό σύστημα. Φαίνεται ότι η ύπνωση επηρεάζει το πώς εκφράζονται τα γονίδια στα κύτταρα, αναγκάζοντας κάποιες λειτουργίες να αρχίζουν και άλλες να σταματούν. Μελέτες που χρησιμοποιούν σαρωτές εγκεφάλου και άλλες τεχνολογίες απεικόνισης, παρέχουν εξηγήσεις για το πώς και γιατί η ύπνωση λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που να βοηθά το σώμα να θεραπευτεί.

Η υπνοθεραπεία χρησιμοποιεί τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιά αναπνοή, νοερή απεικόνιση, οραματισμό και θετικές προτάσεις. Οι πελάτες συχνά μου λένε ότι βιώνουν ένα αίσθημα γαλήνης και ευφορίας, αλλά έχουν πλήρη επίγνωση κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης. Αυτό είναι παρόμοιο με αυτό που βιώνουμε κατά τη διάρκεια του διαλογισμού.

Όπως εξηγεί ο David Spiegel, διευθυντής του εργαστηρίου ψυχοκοινωνικής θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford και συνεργάτης της Trance&Treatment: Κλινικές χρήσεις της ύπνωσης (American Psychiatric Publishing), υπάρχει «κάποια αλληλεπικάλυψη με το διαλογισμό.» Ώστόσο, η «ύπνωση επικεντρώνεται στην ικανότητα να κάνει κάτι για έναν συγκεκριμένο σκοπό και έτσι επιτυγχάνεται η δύναμη της ύπνωσης -χρησιμοποιώντας θετικές δηλώσεις και προτάσεις, ενώ ο πελάτης βρίσκεται σε απόλυτα χαλαρή κατάσταση.

Αυτό επιτρέπει στον πελάτη να εστιάζει πιο εύκολα σε προηγούμενα προβληματικά πρότυπα ή συμπεριφορές και είναι αυτή η δυνατότητα να εστιάζει πιο εύκολα που έχει ως αποτέλεσμα την επιθυμητή αλλαγή -ένα είδος καθαριότητας για το μυαλό. Δουλεύοντας από μέσα προς τα έξω, απελευθερώνοντας αρνητικές σκέψεις, αντιλήψεις και συμπεριφορές και αντικαθιστώντας τις με τις θετικές σκέψεις και τις προτάσεις που επιθυμεί ο πελάτης.

Είναι αυτή η τεχνική εστίασης και ενίσχυσης της θέλησης που είναι υπεύθυνη για το υψηλό ποσοστό επιτυχίας της υπνοθεραπείας, ιδιαίτερα για τους πελάτες που θέλουν να χάσουν βάρος ή να σταματήσουν το κάπνισμα. Μια επισκόπηση του Πανεπιστημίου του Connecticut για έξι μελέτες απώλειας βάρους, διαπίστωσε ότι το 70% των συμμετεχόντων στη μελέτη, αξιολόγησαν την ύπνωση ως καλύτερη από μόνο τη γνωστική θεραπεία.

Ο Arreed Barabasz, διευθυντής του εργαστηρίου της έρευνας για την ύπνωση στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Pullman και συγγραφέας του Hypnotherapeutic Techniques (Brunner-Routledge), συμφωνεί. Οι εισηγήσεις, ωστόσο, λέει, δεν πρέπει να υπογραμμίζουν στο τί είστε εναντίον, αλλά να τονίζετε τους θετικούς στόχους και τις εικόνες που αναζητάτε. Για τους πελάτες που επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα, οι θετικές προτάσεις για το σώμα τους και η αστικοποίηση των πνευμόνων που γίνονται καθαροί και απαλλαγμένοι από τον καπνό, καθώς και η ενστάλαξη εικόνων του πελάτη ευτυχισμένου, υγιή και χωρίς καπνό, είναι οι τύποι προτάσεων που είναι πιο αποτελεσματικές.

Όταν ο Barabasz εξέτασε αυτή την προσέγγιση σε 300 βαριούς καπνιστές που είχαν προηγουμένως σταματήσει και υποτροπίαζαν, σχεδόν οι μισοί έμειναν χωρίς τσιγάρο για 18 μήνες μετά την υπνοθεραπεία -σε σύγκριση με το 10% μόνο με την θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν υπνοθεραπεία πριν ή κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας, βιώνουν λιγότερη ναυτία και εμετούς από εκείνους που διέρχονται την χημειοθεραπεία χωρίς τη βοήθεια της ύπνωσης.

Το διεθνές περιοδικό της κλινικής και πειραματικής ύπνωσης, τον Απρίλιο του 2000, ανακάλυψε ότι η ύπνωση ανακούφισε τον πόνο στο 75 τοις εκατό των ανθρώπων που μελετήθηκαν.

Και αυτή η λίστα συνεχίζεται και συνεχίζεται…

Καθώς όλο και περισσότεροι γιατροί και ασθενείς αρχίζουν να αναγνωρίζουν ότι η ψυχική κατάσταση και η συναισθηματική και σωματική ευεξία συνδέονται, η ύπνωση αρχίζει  να χρησιμοποιείται συχνότερα. Η ύπνωση μπορεί να σας βοηθήσει να αναλάβετε τον έλεγχο της υγείας και της ζωής σας και μόλις αποκτήσετε τον έλεγχο, τότε μπορείτε να ξεκινήσετε την πραγματική διασκέδαση, να συνειδητοποιήσετε όλες τις δυνατότητες που έχετε στη διάθεσή σας, όλες τις κατευθύνσεις που μπορείτε να φτάσετε και τελικά, να συνειδητοποιήσετε ότι η ζωή σας είναι ένα ταξίδι όχι μόνο ο προορισμός… Ένα ταξίδι που τώρα μπορείτε να ελέγξετε!

Χαράλαμπος Σολέας

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα για την επίτευξη στόχων και το προσωπικό coaching στο 7000 5750, ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δε ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής Υπνοθεραπείας, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης (Coach), Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής (NLP Trainer) και Life Coach Trainer. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Soleas Training Solutions Ltd. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα εκπαίδευσης σε άτομα και εταιρείες, προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάροφαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750