EnglishGreek

Οι στόχοι μας μας καθοδηγούν | 9 βήματα για να τους επιτύχετε!

 
 

Ο καθορισμός στόχων μπορεί να μας οδηγήσει στην ευημερία και την επιτυχία. Έχοντας έναν οδικό χάρτη για το μέλλον, αποτελεί βασικό στοιχείο της επιτυχίας μας. Για πολλούς ανθρώπους, το να έχουν ένα χάρτη για το μέλλον, είναι βασικό στοιχείο για την ευημερία και την επιτυχία τους -ωστόσο, επιλέγουν να μην τον δημιουργούν.

Το να έχουμε ένα χάρτη για το μέλλον, σημαίνει να θέτουμε στόχους για τους εαυτούς μας και να βρίσκουμε τρόπους για την επίτευξή τους. Εάν απλώς κινήστε στην ζωή χωρίς πυξίδα, ίσως είναι καιρός να συνειδητοποιήσετε την απεριόριστη χρησιμότητα του καθορισμού στόχων.

Είναι γεγονός, ότι όταν οι άνθρωποι έχουν στόχους να τους καθοδηγούν, είναι πιο ευτυχισμένοι και επιτυγχάνουν περισσότερα από ό,τι θα είχαν χωρίς να τους έχουν. Η επίτευξη ενός στόχου που έχετε ορίσει, παράγει ντοπαμίνη -έναν νευροδιαβιβαστή υπεύθυνο για τα συναισθήματα της ευχαρίστησης. Αντίστροφα, η ντοπαμίνη ενεργοποιεί τα νευρικά κυκλώματα που σας κάνουν να προχωρήσετε σε νέες προκλήσεις.

Οι στόχοι προσφέρουν εστίαση. Χωρίς καθοδηγητικό όραμα ή σχέδιο, οι άνθρωποι τείνουν να παρασύρονται. Οι στόχοι παρέχουν ένα μέτρο μέτρησης για την πρόοδο. Ενισχύουν την παραγωγικότητα και την αυτοεκτίμηση, ενώ πάνω απ ‘όλα, αυξάνουν τη δέσμευση και ταυτόχρονα, την πιθανότητα να επιτύχετε ότι θέλατε να κατακτήσετε.

Παρόλο που δεν είναι καλή ιδέα να προσπαθείτε να αλλάξετε τα πάντα ταυτόχρονα, μπορείτε να θέσετε στόχους σε οποιοδήποτε τομέα της ζωής σας -από το τί ρούχα φοράτε μέχρι τί δουλεία θέλετε να κάνετε(;).

Φυσικά, ένα ταξίδι χιλιομέτρων ξεκινά με το πρώτο μικρό βήμα. Και αν ξεκινάμε το μακρύ ταξίδι μιας νέας σταδιοδρομίας στα μέσα της ζωής, ή για να οργανώσουμε τελικά εκείνο το ντουλάπι, μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρωθούμε στο κίνητρο για να κάνουμε εκείνο το πρώτο βήμα.

Ενώ ο καθορισμός στόχων είναι από μόνος του κίνητρο, μερικές φορές δεν αρκεί. Πιο κάτω, σας δίνω μερικούς δοκιμασμένους τρόπους/τεχνικές, με τους οποίους μπορείτε να αρχίσετε να κινείστε προς την κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων σας και να διατηρείτε την αποφασιστικότητά σας όταν η πορεία γίνεται δύσκολη.

1. Γράψτε τους στόχους σας

Το να γράψετε τι πρόκειται να κάνετε, είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Η καταγραφή στόχων σας εμποδίζει να αφήσετε τους στόχους σας ασαφείς και τους κάνει πιο συγκεκριμένους. Χρησιμοποιήστε ρήματα δράσης. Αφήστε τους στόχους σας να έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα.

Καθορίστε τις ημερομηνίες ολοκλήρωσης. Καταγράψτε επίσης, ποια θα είναι η ανταμοιβή σας για την επίτευξη του στόχου. Στη συνέχεια, κάντε μια σύμβαση με τον εαυτό σας, να τους διαβάζετε κάθε πρωί και βράδυ. Αυτό θα σας βοηθήσει να είστε περισσότερο αφοσιωμένοι στους στόχους σας, με κάθε μέρα που περνά.

Και ενώ έχετε το στυλό στο χέρι σας…

 2. Κάντε μια λίστα με τα πιθανά εμπόδια

Σκεφτείτε τα πάντα που μπορεί να σταθούν στο δρόμο σας. Στη συνέχεια, αποφασίστε τί μπορείτε να κάνετε για κάθε εμπόδιο. Σχεδιάστε ένα σχέδιο για να μειώσετε την επιρροή του κάθε εμποδίου, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες επίτευξης του στόχου σας.

 3. Αναφέρετε τα οφέλη από την επίτευξη του στόχου σας

Γνωρίζοντας ακριβώς, τί θα κερδίσετε από την επίτευξη του στόχου σας, είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Π.χ., κρατώντας τα καθημερινά μου έξοδα ισορροπημένα, θα έχω περισσότερα χρήματα για τα Σαββατοκύριακα. Περπατώντας ένα χιλιόμετρο κάθε πρωί, θα ενισχύσει τη συγκέντρωσή μου στη δουλεία κ.ο.κ.

4. Προσδιορίστε τα βήματα σας

Αναλύστε τα περίπλοκα σχέδια, σε διαχειρίσημα κομμάτια. Να είστε συγκεκριμένοι για το τί πρέπει να επιτευχθεί. Αποφασίστε τί θα κάνετε πρώτα και πότε. Βεβαιωθείτε ότι κάθε βήμα είναι δύσκολο, αλλά εφικτό και ότι έχετε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Στη συνέχεια, γράψτε τα στο ημερολόγιό σας και να τα ελέγχετε τακτικά.

5. Μάθετε ό,τι χρειάζεται  να μάθετε

Αν οι πληροφορίες ή οι δεξιότητες σας κρατούν μακριά από την επίτευξη των στόχων σας, καθορίστε τρόπους για να συμπληρώσετε τα κενά και ενσωματώστε τους στο σχέδιο δράσης σας. Να είστε πρόθυμοι να μελετήσετε και να εργαστείτε σκληρά για να επιτύχετε τους στόχους σας.

Σκεφτείτε πόση ώρα και προσπάθεια θα χρειαστείτε και αναρωτηθείτε εάν είστε πραγματικά πρόθυμοι και ικανοί να κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο. Είναι καλύτερο να προσαρμόσετε τους στόχους σας ή το χρονοδιάγραμμά σας, από το να προχωρήσετε με ένα σχέδιο που δεν είναι ρεαλιστικό.

6. Δεχτείτε τη βοήθεια άλλων

Βρείτε κάποιον, συνεργάτη ή φίλο, με τον οποίο έχετε κοινό στόχο. Βρείτε κάποιον που να πηγαίνει στο γυμναστήριο μαζί σας, ή να θέλει επίσης να σταματήσει το κάπνισμα και να ξεκινήσει έναν πιο υγειή τρόπο ζωής, π.χ. Ένας συνεργάτης μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε δεσμευμένοι και παρακινημένοι.

Αναζητήστε μοντέλα ρόλων -άτομα που έχουν ήδη επιτύχει τους στόχους που επιδιώκετε να επιτύχετε. Ζητήστε τους συμβουλές και προτάσεις. Βρείτε πώς εκείνοι πήγαν εκεί που είναι και ενσωματώστε όσα μαθαίνετε στο σχέδιό σας. Στο NLP αυτό το λέμε Τεχνική Μοντελοποίησης

7. Οραματιστείτε τον εαυτό σας να έχει πετύχει κάθε στόχο σας

Όσο πιο πραγματική μπορείτε να κάνετε την απεικόνισή σας, τόσο το καλύτερο. Βρείτε ένα ήσυχο μέρος, οραματιστείτε και γράψτε τις εμπειρίες σας αργότερα. Πάρτε περιοδικά και κόψτε τις εικόνες που αντιπροσωπεύουν το στόχο σας.

Στη συνέχεια, δημιουργήστε ένα κολάζ εικόνων και βάλτε το κάπου να το βλέπετε. Περιγράψτε με όσες πιο πολλές λεπτομέρειες την ιδανική σας ζωή στο μέλλον. Γράψτε μερικές παραγράφους που περιγράφουν τί έχετε επιτύχει και πώς η ζωή σας είναι καλύτερη ως αποτέλεσμα.

8. Οργανωθείτε

Όταν είστε προετοιμασμένοι και οργανωμένοι, θα αισθανθείτε καλύτερα για την ικανότητά σας να επιτύχετε τους στόχους σας. Η ενασχόληση με πολλές δραστηριότητες σας κάνει να νιώθετε εκτός ελέγχου και υπονομεύεται τα κίνητρα. Ρυθμίστε ένα σύστημα αρχειοθέτησης, ξεχωρίστε τα ρούχα σας για την προπόνηση, χρησιμοποιήστε το σημειωματάριο σας για να γράψετε το κάθετι που έχετε να κάνετε την επόμενη μέρα.

9. Να ανταμείβετε τον εαυτό σας σε κάθε βήμα

Επιτρέψτε στον εαυτό σας να αισθάνεται καλά για την πρόοδο που έχετε κάνει. Φροντίστε τον εαυτό σας με ανταμοιβές που θα σας δώσουν ώθηση καθώς ολοκληρώνετε κάθε βήμα στο δρόμο σας προς την επιτυχία.

Αυτές οι ανταμοιβές μπορεί να είναι κάτι μικρό όπως ένα γεύμα σε εστιατόριο, ή κάτι πιο μεγάλο όπως ένα ταξίδι -εσείς αποφασίζετε!

 

Ως Σύμβουλος Ζωής και Επιτυχίας (Coach), έχω κάνει στόχο ζωής να βοηθώ τους ανθρώπους να επιτυγχάνουν τους δικούς τους στόχους -είτε αυτοί είναι να ξεκινήσουν μια δική τους επιχείρηση, να πάρουν προαγωγή, να αυξήσουν τα εισοδήματα τους, είτε είναι να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη σχέση, να βελτιώσουν την υπάρχουσα σχέση τους, να βελτιώσουν την σεξουαλική τους ζωή κ.ο.κ.

Έχω γνωρίσει και έχω βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους στα τόσα χρόνια που προσφέρω υπηρεσίες συμβουλευτικής και έχω αναγνωρίσει ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν ό,τι χρειάζονται για να φέρουν στην ζωή τους αυτά που θέλουν.

Τώρα, είναι η δική σας σειρά να τα επιτύχετε. Εγώ είμαι εδώ να σας βοηθήσω σε αυτήν την πορεία σας. Επικοινωνήστε μαζί μου για πληροφορίες.

Χαράλαμπος Σολέας

Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ερώτηση ή διευκρίνιση. Περισσότερα για την επίτευξη στόχων και το προσωπικό coaching στο 7000 5750, ή μέσω συμπλήρωσης της φόρμας επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας είναι άκρως εμπιστευτικές.

Παρακαλώ για κοινοποίηση! Ποτέ δε ξέρουμε ποια ζωή μπορεί να αλλάξει!


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής Υπνοθεραπείας, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750