Είναι η Προσωπική Συμβουλευτική (Life Coaching) για σας;

 
 

Συντάχθηκε από τον Χαράλαμπο Σολέα στις 4 Σεπτεμβρίου του 2014.

Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται για την Προσωπική Συμβουλευτική σήμερα. Η μεγαλύτερη ερώτηση που δέχομαι από τους ανθρώπους που επικοινωνούν μαζί μου είναι, αν είναι κατάλληλη για εκείνους ή για το πρόβλημα τους, και φυσικά πολλοί καταλήγουν με λόγια όπως, «Βοηθαω ανθρώπους όλη την ώρα και τους συμβουλεύω, γιατί εγώ δεν μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου;» αυτό μου είπε τελευταίως μια κλινική ψυχολόγος σε μια συνεδρία μας.

Σίγουρα ειναι μεγαλη ερώτηση και πολλοί μεγάλοι θεραπευτές έχουν κατά καιρούς ασχοληθεί με αυτό το ερώτημα. Μπορώ να αρχίσω να απαντώ αυτήν την ερώτηση λέγοντας ότι κανένας δεν μπορεί να διορθώσει κάτι με τον τρόπο σκέψης που δημιούργησε το πρόβλημα μιας και αρχής, ο τρόπος σκέψης που οδηγεί κάποιον σε ένα πρόβλημα και τον εγκλωβίζει σε αυτό δεν μπορεί και να τον απεγκλωβίσει από αυτό, χρειάζεται ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης, για αυτό και είναι ευκολότερο μερικές φορές να βοηθήσεις άλλους αλλά όχι τον εαυτό σου.

Αυτό το φαινόμενο το παρατηρούμε πολύ σε ανθρώπους που βοηθάνε άλλους (ιατροί, ψυχοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, υπνοθεραπευτές, σύμβουλοι κ.τ.λ.). Παρατηρώ φίλους ιατρούς να έχουν τον δικό τους προσωπικό γιατρό (συνήθως όχι από τον στενό τους περιβάλλον), ρώτησα μια φορά τον φίλο και οδοντίατρο μου πως εκείνος φτιάχνει τα δόντια του και μου είπε ότι έχει τον οδοντίατρο του και του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, ακόμα και τον κουρέα μου μια φορά που τον ρώτησα ποιος τον κουρεύει εκείνον μου είπε ότι έχει τον προσωπικό του κουρέα, όλα αυτές οι παρατηρήσεις μου με έφεραν σε ένα αποτέλεσμα.

Χρειάζεται ο καθένας από μας να έχουμε τον δικό μας προσωπικό σύμβουλο, ακόμα και αν κάποιος είναι σε επάγγελμα που ως δουλεία του έχει να συμβουλεύει άλλους (ψυχίατρος, ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής, σύμβουλος κ.τ.λ.) Εγώ δεν θα πήγαινα ποτέ σε κάποιον για βοήθεια που ο ίδιος δεν ζητάει βοήθεια για το δικό του πρόβλημα που αντιμετωπίζει, δεν θα πήγαινα ποτέ σε σύμβουλο που εκείνος δεν έχει σύμβουλο για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, δεν θα πήγαινα ποτέ σε οδοντίατρο που προσπαθεί μόνος του να φτιάξει τα δόντια του και δεν πηγαίνει σε οδοντίατρο, δεν θα πήγαινα ποτέ σε διατροφολόγο που αντιμετωπίζει προβλήματα παχυσαρκίας και δεν πηγαίνει σε διατροφολόγο, νομίζω καταλάβατε το νόημα.

Όλα αυτά ανάγκασαν όλους τους επαγγελματικούς συνδέσμους να καθιερώσουν τον θεσμό του επόπτη και να ζητούν από τα μέλη τους στην αρχή τις καριέρας τους (τουλάχιστον για 3 χρόνια) να έχουν έναν εγκριμένο επόπτη (συνήθως κάποιος που να είναι στο επάγγελμα για κάποια χρόνια) ο οποίος έχει καθήκον να τους συμβουλεύει και να τους βοηθάει στα πρώτα χρόνια τις καριέρας τους.

Καταλήγοντας θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη που έχει ο κάθε ένας από μας σε κάποιες περιόδους τις ζωής του να έχει ένα Προσωπικό Σύμβουλο (Life Coach) που θα μας βοηθήσει να αντιληφτούμε τα πράγματα με ένα διαφορετικό τρόπο και θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε εκείνον τον διαφορετικό τρόπο σκέψης που χρειαζόμαστε για να βρούμε λύσεις και να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές.

 

Παρακαλώ μοιραστείτε, ποτέ δεν ξέρετε ποιου την ζωή μπορεί να αλλάξετε ….

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτηση σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας, όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτηκές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750