Θα έχετε μετανιώσει στο νεκροκρέβατό σας;

 
 

Από το γραφείο του Χαράλαμπου Σολέα.

Πρόκειται για ένα νοσηρό θέμα, σίγουρα, αλλά μπορεί να σας βοηθήσει στις αποφάσεις σας, σχετικά με το πώς ζείτε την ζωή σας τώρα.

Η Bonnie Ware, συγγραφέας του βιβλίου ‘The Top Five regrets Of The Dying”  εργάστηκε ως νοσοκόμα για πολλά χρόνια και φρόντιζε ασθενείς στις τελευταίες εβδομάδες της ζωής τους.
Από τις αλληλεπιδράσεις της με τους ασθενείς της, ανακάλυψε ότι στο  λυκόφως της ζωής τους μοιραζόντουσαν  πέντε κοινά πράγματα για τα οποία είχαν μετανιώσει στην ζωή τους.

Καθώς θα διαβάζετε αυτό το άρθρο, σκεφτείτε τον εαυτό σας, τι θα μπορούσατε να κάνετε με διαφορετικό τρόπο τώρα, στη ζωή σας, έτσι ώστε να ζήσετε μια ζωή γεμάτη χαρά, ευτυχία, νόημα, ώστε να μην μετανιώνετε μετά.

Όπως αναφέρει η Bonnie Ware: ‘Όταντους ρωτούσα για κάποια πράγματα που είχαν μετανιώσει ή αν είχαν οτιδήποτε που θα έκαναν διαφορετικά, κοινά θέματα έβγαιναν στην επιφάνεια ξανά και ξανά.’

Εδώ είναι τα πέντε πιο κοινά πράγματα για τα οποία είχαν μετανιώσει στην ζωή τους:

1. Μακάρι να είχα το θάρρος να ζήσω μια ζωή αληθινή για τον εαυτό μου,όχι με το τι οι άλλοι περίμεναν από μένα.

Αυτή ήταν η πιο κοινή μετανόηση όλων. Όταν οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η ζωή τους έχει σχεδόν τελειώσει και κοιτάξουν πίσω, είναι εύκολο να δουν πόσα όνειρα έχουν μείνει ανεκπλήρωτα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχανκαταφέρει ούτε τα μισά όνειρα τους και θα έπρεπε να πεθάνουν γνωρίζοντας ότι αυτό οφειλόταν στις επιλογές που είχαν κάνει.

Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε και να επιτύχουμε τουλάχιστον κάποια από τα όνειρά μας στην πορεία της ζωής μας. Από τη στιγμή που θα χάσετε την υγεία σας, ίσως να είναι πολύ αργά. Η υγεία φέρνει μια ελευθερία που πολύ λίγοι συνειδητοποιούν, έως ότου δεν την έχουν πλέον.

2. Μακάρι να μην εργαζόμουν τόσο σκληρά.

Αυτό έβγαινε από κάθε άνδρα ασθενή που περίθαλπε.Έχαναν την παιδική ηλικία  των παιδιών τους και την συντροφιά της συντρόφου τους. Όλοι οι άνδρες που είχανμετανιώσει για αυτό δαπανούσαν μεγάλο μέρος της ζωής τους στην εργασία τους για να έχουν μια οικονομική επιφάνεια.

Με την απλοποίηση του τρόπου ζωής σας και κάνοντας συνειδητές επιλογές στην πορεία, είναι δυνατόν να μην χρειάζεστε το εισόδημα που νομίζετε. Και δημιουργώντας περισσότερο χρόνο και χώρο στη ζωή σας, να γίνετε πιο ευτυχισμένοι και πιο ανοικτοί σε νέες ευκαιρίες.
3. Μακάρι να είχα το θάρρος να εκφράσω τα συναισθήματά μου.

Πολλοί άνθρωποι καταστέλλουν τα συναισθήματά τους, προκειμένου να διατηρηθεί η ειρήνη με τους άλλους. Ως αποτέλεσμα, δεν έγιναν ποτέ αυτοί που ήταν πραγματικά σε θέση να γίνουν.Πολλοί έχουν αναπτύξει ασθένειες που σχετίζονται με την πικρία και την αγανάκτηση που δημιουργείτε ως αποτέλεσμα αυτού.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αντιδράσεις των άλλων. Ωστόσο,αν και οι άνθρωποι μπορεί αρχικά να αντιδράσουν όταν αλλάξετε τον τρόπο σας και μιλώντας ειλικρινά, στο τέλος η σχέση αναπτύσσετε σε ένα εντελώς νέο και πιο υγιεινό επίπεδο.

Ή αυτό ή να απελευθερωθείτε από την νοσηρή σχέση, δεν την χρειάζεστε στη ζωή σας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα κερδίσετε.

4. Μακάρι να είχα μείνει σε επαφή με τους φίλους μου.

Συχνά δεν συνειδητοποιούσαν πραγματικά τα πλήρη οφέλη των παλιών φίλων μέχρι λίγες εβδομάδες πριν του θανάτου τους και δεν ήταν πάντοτε δυνατόν να τους εντοπίσουν. Πολλοί είχαν γίνει τόσο απασχολημένοι με  τις δικές τους ζωές που είχαν αφήσει χρυσές φιλίες να χαθούν απότην πάροδο των ετών. Υπήρχαν πολλές βαθιές τύψεις για αυτές τις φιλίες και το χρόνο και την προσπάθεια που δεν αφιέρωσαν για αυτές.

Είναι εύκολο για τον καθένα, στον γρήγορο τρόπο ζωής που ζούμε να αφήσουμε φιλίες να χαθούν. Αλλά όταν είστε αντιμέτωποι με επικείμενο θάνατο σας, οι φυσικές λεπτομέρειες της ζωής φεύγουν μακριά.

Οι άνθρωποι θέλουν να έχουν καλή οικονομική κατάσταση, όσο ποιο καλή αν είναι δυνατόν. Αλλά δεν είναι τα χρήματα ή η οικονομική άνεση  που έχει πραγματική σημασία για αυτούς.Θέλουν να έχουν τα πράγματα σε τάξη περισσότερο για όφελος εκείνων που αγαπούν.

Συνήθως όμως, όταν είναι πολύ άρρωστοι και κουρασμένοι ναδιαχειριστούν αυτό το έργο το μόνο που απομένει είναι η αγάπη και οι όμορφες σχέσεις με άλλους ανθρώπους.

5. Μακάρι να είχα επιτρέψει στον εαυτό μου να είναι πιο ευτυχισμένος.

Αυτό ήταν εκπληκτικά πολύ κοινό σε όλους τους μελλοθάνατους. Πολλοί δεν είχαν αντιληφθεί μέχρι το τέλος ότι η ευτυχία είναι επιλογή.

Είχαν μείνει κολλημένοι σε παλιά πρότυπα και συνήθειες. Η λεγόμενη «άνεση»της οικειότητας να πνίγει τασυναισθήματά τους, καθώς και την φυσική τους ζωή. Ο φόβος της αλλαγής τους έκανε να κάνουν ότι οι άλλοι έκαναν, όταν βαθιά μέσα τους λαχταρούσαν να γελάσουν και να έχουν ανοησία στη ζωή τους και πάλι.

Όταν είστε στο νεκροκρέβατό σας, τι σκέφτονται οι άλλοι για εσάς είναι σημαντικό. Πόσο υπέροχο να είστε σε θέση να αφήνετε το μυαλό σας να πάει στο παρελθόν και να χαμογελάτε ξανά, ακόμα και λίγο πριν να πεθαίνετε.

Η ζωή είναι μια επιλογή. Είναι η ζωή σας.Επιλέξτε συνειδητά, επιλέξτε με σύνεση, επιλέξτε με ειλικρίνεια. Επιλέξτε την ευτυχία.

Ελπίζω αυτό το άρθρο να εγείρει σημαντικά ερωτήματα και να σας κάνεινα εξετάσετε τη δική σας ζωή.

Ζείτε μια αυθεντική ζωή; Είστε αληθινοίμε τον εαυτό σας;

Εργάζεστε πάρα πολύ σκληρά;

Έχετε γίνει όλα αυτά που μπορείτε να είστε; Αυτόβελτιώνεστε;

Έχετε εκτιμήσει την αγάπη και τη φιλία στη ζωή σας;

Έχετε επιλέξει να είστε ευτυχισμένοι;

ΧαράλαμποςΣολέας

Παρακαλώ μοιραστείτε, ποτέ δεν ξέρετε ποιου την ζωή μπορεί να αλλάξετε ….

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτηση σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας, όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτηκές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750