Εισαγωγή στον Νευρογλωσσικό Προγραμματισμό (NLP)

 
 

Ο όρος NLP (στα Ελληνικά: Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) επινοήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, από τους Richard Bandler (φοιτητή πληροφορικής και θεραπευτή Gestalt) και John Grinder (καθηγητή γλωσσολογίας στο πανεπιστήμιο της Santa Cruz).

Ο Bandler, μαζί με τον Frank Pucelik και τον Grinder, ξεκίνησαν μια διαδικασία γνωστή ως «μοντελοποίηση», που τους έδωσε τη δυνατότητα  για συστηματική μελέτη τριών αναμφισβήτητα καινοτόμων ψυχοθεραπευτών του κόσμου: τον Δρ. Milton Erickson (κοινώς, πατέρα της σύγχρονης υπνοθεραπείας), τον Fritz Perls (που επινόησε την θεραπεία Gestalt -μια μορφή ψυχοθεραπείας που ανέπτυξε με την σύζυγό του Laura Perls τη δεκαετία του 1940 και του 1950) και την Virginia Satir (κοινώς, μητέρα της σύγχρονης  οικογενειακής θεραπείας).

Στην πραγματικότητα, οι τρεις τους πέρασαν σχετικά πολύ λίγο χρόνο με τον Δρ. Erickson και πολύ περισσότερο με την Δρ. Satir, το οποίο σπάνια αναφέρεται στη βιβλιογραφία του NLP (αν και αυτό αλλάζει κάπως με το πέρασμα του χρόνου).

Το NLP είναι επίσης σε μεγάλο βαθμό, παράγωγο του έργου του ανθρωπολόγου Gregory Bateson, του γλωσσολόγου Νόαμ Τσόμσκι και πολλών άλλων.

Οι τρεις τους ήθελαν να μάθουν τι κάνει αυτούς τους αξιοθαύμαστους θεραπευτές τόσο αποτελεσματικούς, ώστε να κατανοήσουν, να συστηματοποιήσουν και να εκπαιδεύσουν άλλους στις προσεγγίσεις τους.

Οι βασικές αρχές του NLP δεν είναι νέες -είναι φυσικές, ανθρώπινες συμπεριφορές και όλοι τις κάνουν (αν και ως επί το πλείστον, ασυνείδητα και αντιφατικά) και που το NLP  τις έχει συγκεντρώσει σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο θα μπορούσε να διδαχθεί  εύκολα.

Πώς μπορεί να βοηθήσει NLP;

Το NLP είναι ένας χρήσιμος τρόπος σκέψης για την ανθρώπινη επικοινωνία και επειδή συνδέεται στενά με διάφορα ψυχολογικά “θεραπευτικά” μοντέλα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τέτοιο, αν και δεν είναι αυτός ο σκοπός της δημιουργίας του. Αυτή είναι μία πολύ σημαντική παράμετρος στο περιβάλλον μας, όπου υπάρχει σε μεγάλο βαθμό μια επαγγελματική γραμμή μεταξύ «συμβουλευτικής» και «θεραπείας».

Προς όφελός μας, το NLP έχει επωφελείς χρήσεις σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα εφαρμογών, όχι μόνο συμπληρωματικά στο θεραπευτικό περιβάλλον, αλλά και χρήσεις οι οποίες επιτρέπουν αυξημένη ευαισθητοποίηση και έλεγχο του εαυτού, καλύτερη εκτίμηση και κατανόηση των υποκειμενικών πραγματικοτήτων των άλλων και την επακόλουθη συμπεριφορά τους, το οποίο με τη σειρά του, επιτρέπει την αυξημένη κατανόηση και συμπάθεια. Χρησιμοποιώντας το ως ένα εργαλείο (και όχι ως ένα σύστημα πεποιθήσεων), μπορεί να βελτιώσει σταδιακά την κατανόηση και την αποτελεσματικότητα, σε όλες σχεδόν τις καταστάσεις επικοινωνίας.

Μπορούμε να πούμε, όσον αφορά  την επικοινωνίαμ ότι: Με την χρήση του NLP, παράγουμε αποτελέσματα μέσω επικοινωνιακών συμπεριφορών. Αν αυτό που κάνεις δεν παράγει τα αποτελέσματα που θέλεις …είναι σημαντικό να κάνεις κάτι διαφορετικό.

Όταν εφαρμόζονται σε μία ορθολογική, με σεβασμό και σωστή βάση οι αρχές του NLP, μπορούν να βοηθήσουν και να δώσουν μια πιο αποτελεσματική βοήθεια σε άτομα με προβλήματα στη ζωή τους -με τρόπους που μπορεί να είναι απλούστεροι, πιο γρήγοροι,  πιο αυτό-κατευθυνόμενοι και συχνά, λιγότερο διεισδυτικοί από τις πιο παραδοσιακές μεθόδους. Μπορεί επίσης, να λειτουργήσει πολύ καλά συμπληρωματικά, σε συνδυασμό με άλλα ψυχοθεραπευτικά μοντέλα, το οποίο ήδη γίνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, χωρίς τις πιο πολλές φορές οι ψυχοθεραπευτές να γνωρίζουν ότι οι τεχνικές που χρησιμοποιούν είναι του NLP.

Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής NLP και προσφέρει εκπαιδεύσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Μέση Ανατολή. Για να μάθετε περισσότερα για το NLP και να εκπαιδευτείτε σε αυτό, επικοινωνήστε μαζί μας.

Παρακαλώ μοιραστείτε! Ποτέ δεν ξέρετε ποιου τη ζωή μπορεί να αλλάξετε!

Ευχαρίστως να απαντήσω σε όποια απορία ή ερώτησή σας. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο τηλέφωνο 70005750 ή να συμπληρώσετε την φόρμα επικοινωνίας. Όλες οι μορφές επικοινωνίας μαζί μου είναι άκρως εμπιστευτικές.


Ο Χαράλαμπος Σολέας είναι πιστοποιημένος Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, Κλινικός Υπνοθεραπευτής, Νευρογλωσσικός Προγραμματιστής και Life Coach. Είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Διπλωματούχων Υπνοθεραπευτών Κύπρου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχολογικών Ερευνών Κύπρου. Συγγραφέας βιβλίων για Ύπνωση και προσωπική ανάπτυξη. Προσφέρει προγράμματα συμπληρωματικής θεραπείας για εξαρτήσεις όπως τσιγάρο, φαγητό κ.α. ενδυνάμωση του εγώ για αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση, ενδυνάμωση της μνήμης, διαχείριση του άγχους και του στρες (εργασιακό, μαθησιακό κ.α.), εξάλειψη ανασφάλειας, ανησυχίας, φοβιών, βελτίωση σεξουαλικής ζωής και απαλλαγή από ψυχοσεξουαλικά προβλήματα  και σεμινάρια για προσωπική ανάπτυξη. Περισσότερες πληροφορίες για τα  συμπληρωματικά προγράμματα θεραπείας και τα επαγγελματικά μαθήματα τηλ. 70005750